Episkop Sergije: Moramo naći svoj put, isti kao onaj kojim su hodali naši preci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2023, 11:45

Episkop Sergije: Moramo naći svoj put, isti kao onaj kojim su hodali naši preci

Episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je da srpski narod u trenutnoj geopolitičkoj situaciji mora naći svoj put, koji je kako on navodi, isti kao onaj kojim su hodali naši preci.

"Današnji svet ispunjen je ohološću, jer je tehnološki progres pogodio već gordog čoveka, koji posrće iz greha u greh, iz provalije profita u dužničku provaliju, težeći bogatstvu bez Boga, sreći bez smisla, nadi bez vere", izjavio je episkop Sergije u intervjuu za Politiku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Na pitanje novinara kako da Srbi, koji su brojčano mali narod opstanu u ovoj situaciji, episkop je objasnio da opstanak zavisi od nas, naše želje da sačuvamo duhovni, kulturni i politički identitet i dodao da je srećna okolnost za Srbe što nisu u centru trenutnih svetskih zbivanja.

"Ono po čemu se razlikujemo od drugih moramo ljubomorno čuvati, negovati, prenositi budućim naraštajima, a to su vera, pismo, jezik, istorija, kultura, tradicija. Ako bez toga ostanemo ili urušimo to bogato nasleđe, biološki opstanak neće nam značiti ništa", objasnio je episkop Sergije.

On je rekao da je srpski narod vekovima izložen pritiscima i dodao da je takav način života oblikovao ne samo srpsku istoriju, već i karakter našeg naroda.

"Ništa ljude i narod tako ne ojača kao zajednički proživljene i preživljene nevolje. One su armatura naše postojanosti. Da nije nevolje, koje su nas učinile žilavim, otpornim i jakim, odavno bismo se ispisali iz istorije, ali nismo", rekao je episkop Sergije za Politiku.

Na pitanje novinara da li ima šanse za pomirenjem u BiH, episkop Sergije je objasnio da on nema utisak da su narodi posvađani i da je potrebno da uvidimo da smo jedni drugima najpreči.

Komentarišući trenutno stanje u Eparhiji bihačko-petrovačkoj episkop je rekao da ono nije dobro, ali da ne treba biti beznadežan.

"Potrebno je mnogo volje, entuzijazma, pameti, i sredstava da se preokrenu sadašnji tokovi. Čini mi se da ne postoje dovoljno dobro osmišljeni i održivi projekti da bi ljudi, naročito oni mlađi, ostali u svojim selima i gradovima", zaključio je episkop Sergije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.