Epidemiološka situacija u Kikindi još uvek se ocenjuje kao stabilna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2021, 14:31

Epidemiološka situacija u Kikindi još uvek se ocenjuje kao stabilna

Iako brojevi kovid pacijenata blago rastu, epidemiološka situacija u Kikindi još uvek se ocenjuje kao stabilna. Međutim, naredni, četvrti talas sledi, pogotovo imajući u vidu da imunizacija stagnira. U kikindskoj Opštoj bolnici trenutno je hospitalizovano petoro kovid pacijenata, niko od njih nije na respiratoru i zdravstveno stanje im je stabilno.

Prema informacijama iz kikindskog Doma zdravlja, dnevni prosek broja pregleda u kovid ambulantama još uvek ide u prilog konstataciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je epidemiološka situacija stabilna.

"Mi imamo dve kovid ambulante – u Dečjem dispanzeru i kovid ambulantu za odraslo stanovništvo. Broj pregleda kreće se od pet do 15 dnevno, tako da bih ja rekla da je situacija još uvek stabilna", ocenjuje dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja Kikinda.

Tokom jula, specijalističke ambulante i odeljenja kikindske Opšte bolnice rade u redovnom režimu, a radi se tzv. elektivni, odnosno planirani hirurški program. Na Infektivnom - kovid odeljenju kikindske Bolnice trenutno je hospitalizovano petoro pacijenta različite životne dobi.

"Jedno dete od 14 godina,dve starije osobe i dve osobe srednjih godina, tako da struktura je nekako šarolika. Njihovo trenutno stanje je dobro, što znači da niko od tih pacijenata nije na respiratoru i njihovo zdravstveno stanje je stabilno i pod kontrolom", kaže dr Vesna Tomin, v.d. direktorke Opšte bolnice Kikinda.

Proces imunizacije je i u Kikindi u zastoju. Vakcinisano je preko 22. 500 građana, ali to svakako nije dovoljno za kolektivni imunitet. Poziv, tačnije apel odnosi se i na zdravstvene radnike.

"Ono što bi nama mnogo značilo i što bi nam mnogo pomoglo u radu, jeste da se procenat vakcinisanih sugrađana povećava. Što više vakcinisanih osoba, manje je pacijenata za naše kovid odeljenje, a samim tim i manje teških i komplikovanih slučajeva", naglašava Tomin.

"Ja ću iskoristiti još jednu priliku da apelujem na zdravstvene radnike da se vakcinišu. To je moj apel i upozorenje, jer mislim da bi mi, zdravstveni radnici trebali da budemo primer za sve druge građane", smatra Marković.

Odgovornost je na svakome od nas da zaštitimo sebe, a time i sve oko nas. Najave novog talasa i novi sojevi korona virusa treba da nam budu dovoljna opomena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.