Epidemiološka situacija stabilna, ali nesigurna; boravak u Crnoj Gori veliki rizik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2020, 16:14

Epidemiološka situacija stabilna, ali nesigurna; boravak u Crnoj Gori veliki rizik

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 29 novozaraženih virusom korona, što je najmanji broj novozaraženih od 2. juna, i nema novih smrtnih slučajeva od kovid 19.

Epidemiolog i zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević kaže da je u poslednja 24 sata testirano je 5.930 ljudi, a da je na respiratorima 28 pacijenata.

Od početka pandemije testirano je ukupno 1.033.988 osoba, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dok su od kovid 19 ukupno umrla 733 pacijenta.

"U KBC Dragiša Mišović hospitalizovano je četvoro dece i četiri majke, dok je u KC Niš na lečenju jedno dete", navela je Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Epidemiološka situacija stabilna, ali nesigurna

U Srbiji je epidemiološka situacija, što se tiče virusa korona, stabilna, ali je još nesigurna, kaže Kisić Tepavčević.

Ona je navela da se u evropskim zemljama u prethodne dve nedelje beleže rekordni brojevi kada su u pitanju laboratorijski potvrđeni slučajevi i da je to najveći broj zaraženih od početka pandemije.

"U većini zemalja u Evropi i gotovo svim zemljama u okruženju se registruje rastući trend kada je u pitanju učestalost ovog obolenja, tako da je zaključak da se oko nas nalaze mnogobrojna žarišta, sa intenzivnom transmisijom virusa", navela je Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da epidemiološka situacija u Srbiji može brzo da se promeni i da moraju da se primenjuju i dalje epidemiološke mere, jer sve "zavisi od nas".

Kao dobar primer discipline stanovništva navela je Kinu, koja beleži odlične rezultate zahvaljujući preventivnim merama i već četiri meseca nemaju smrtne ishode i mesec dana nema lokalne transmisije virusa.

Pojašnjava da je u zemljama u okruženju, gde je veliki broj srpski turista na letovanju, veća verovatnoća da dođe do infekcija virusom nego u našoj zemlji.

"U prethodne dve nedelje kumulativna incidencija, verovatnoća obolevanja u Crnoj Gori je 282 na 100.000, što je svrstava na treće mesto u Evropi kada je u pitanju rizik obolevanja. U BiH je ovaj rizik 94 na 100.000, Hrvatska 84 na 100.000. U našoj zemlji je ispod 15 na 100.000 stanovnika", navela je Kisić Tepačevoć.

Apelovala je na sve građane da se ulože maksimalni napori da održimo stabilnu epidemiološku situaciju i virus održimo pod kontrolom, jer ide sezona respiratornih infekcija.

"Zaključak je da nikako ne sme da nas zavara povoljnija epidemiološka situacija u našoj zemlji. Ona je rezultat preventivnih mera. Najveći broj naših građana se ponaša odgovorno i savesno", naglasila je KIsić.

Pohvalila je disciplinu najmlađih koji su pre dve nedelje pošli u školu, što se odrazilo na povoljnu epidemiološku situaciju u školskoj sredini.

Detalji o nadzoru u narednih dan, dva

Cilj svih mera je da se svi maksimalno potrudimo da očuvamo i dodatno poboljšamo epidemiološku situaciju, koju smo mukotrpno uspeli da postignemo, a tehnički način sprovođenja nadzora biće do detalja razrađen u narednih dan, dva, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je suština u tome da se svi građani koji ulaze u zemlju u što kraćem vremenu, do 24 sata, jave određenoj zdravstvenoj službi.

Oni koji imaju simptome, bilo da su putovali ili ne, treba odmah da se jave u kovid ambulante, podsetila je Kisić na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Naglasila je da nadzor ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja, već da svi mogu, uz poštovanje osnovnih mera, da obavljaju svakodnevne aktivnosti, uz posebnu predostrožnost i osluškivanje sopstvenog zdravstvenog stanja.

"To je osnovni koncept da smanjimo verovatnoću da osobe, koje su se možda zarazile na putu, ne šire zarazu dalje", rekla je Kisić.

Epidemiolog dr Predrag Kon ponovio je da će se nadzor definisati do petka, kako bi svi znali šta treba da rade, ali da je sigurno da će građani na ulazu u zemlju dobijati upozorenja sa obavezom da se jave lekaru.

"Nije pametno govoriti unapred, važno je sačekati proceduru. Sada je već na snazi da se dele upozorenja koja se dele na prelazima, i to bi trebalo intenzivirati upozorenja, nešto će se izmeniti, biće obaveza da se u 24 sata jave u kovid ambulantu i zavod", rekao je Kon.

Situacija u Srbiji prihvatljiva, boravak u Crnoj Gori veliki rizik

Kon je ocenio da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji prihvatiljiva i da se može jedino racionalno očuvati i istovremeno upozorio da je boravak naših građana u Crnoj Gori u ovom trenutku ozbiljan i veliki rizik.

Kon je ukazao i da se sve češća slavlja, muzička dešavanja i druga okupljanja u našoj zemlji dešavaju u isto vreme kada drastično raste broj obolelih u Evropi.

''Ugostitelji ne razumeju da je neophodno i preko njihovog angažovanja da se smanji način prenošenja. To možda zvuči preterano, ali nije ako se razmišlja unapred šta donosi naglo povećanje u budućnosti'', rekao je Kon.

Bezbednije je, kaže, trenutno biti na Infektivnoj klinici uz korišćenje maske nego biti na nekim mestima gde je maksimalno prenošenje, na nekoj zabavi u Crnoj Gori...

Naglasio je da nas je do trenutne epidemijske situacije dovela disciplina i da dok se smanjuje broj zaraženih nije pametno i mudro hrliti jedni drugima u zagrljaj jer bi, kako kaže, to dovelo do toga da ponovo počnu da se pune bolnice.

Istakao je da dostignuto treba održati i da mere koje su danas donete služe da što je više moguće zadrže virus od ulaska u Srbiju.

''Da se svi građani posle letovanja ponašaju kako doliči u ovakvoj situaciji, da razumeju da možda nose virus, a da toga nisu svesni. Nadzor koji se bude primenjivao od petka tek će se definisitati, ali podrazumeva ogromnu saradnju naših građana koji su se vratili sa odmora'', rekao je Kon.

Dodao je da su i za sve druge uočene rizike pokušana da se nađu rešenja, te da se odlažu razne situacije koje su potencijalni rizik za prenošenje infekcije kao što su sajamske aktivnosti.

''Nisu to lake odluke, ali sve radimo zbog očuvanja zdravlja naših građana. Moramo da imamo saradnju, da pomognemo jedni drugima, ponovo je solidarnost na prvom mestu, kazao je Kon.

Ocenio je da nema ničeg značajnijeg nego sačuvati se od trećeg porasta obolelih od Kovida 19 i naglasio da se ne sme dozvoliti ponovo punjenje bolnica kovid pacijentima.

''Imamo dva KBC koja su delimično angažovana za kovid pacijente, ne smemo dozvoliti da se sve ponovo proširi na ostale bolnice i da pacijenti ne mogu da dođu do svojih lekara zbog drugih bolesti. Zato je solidarnost neophodna, kao i to da se nađe način da se kontrola sprovodi kako kod je moguće i što je više moguće'', naveo je Kon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Crna Gora: Testirano 618, obolelih 188, jedan smrtni slučaj

Izvor: B92, 14.Sep.2020

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata, među 618 analiziranih uzorka na novi kovid 19 registrovano 188 pozitivnih, a zabeležen je jedan smrtni slučaj u Podgorici...Institut za javno zdravlje saopštio je da su novooboleli iz Nikšića 87, Berana 32, Podgorice 29, Rožaja 12, Bara osam, Budve, Kotora...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.