Elektronske cigarete ne smanjuju broj pušača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2014, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektronske cigarete ne smanjuju broj pušača

Od kako su se na našem tržištu pojavile elektronske cigarete, sve je više pušača koji ih koriste, ali i sve više polemike oko toga jesu li one štetne po zdravlje i koliko. Gostujući u Razglednicama Radio-televizije Vojvodine Vesna Imbronjev iz Savetovališta za odvikavanje od pušenja Doma zdravlja "Novi Sad" je istakla da se dolaskom na tržište elektronskih cigareta ne smanjuje broj pušača, već da oni samo prelaze sa jedne vrste cigareta na druge, jer i elektronske sadrže nikotin.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Pod parolom da su zdrave, elektronske cigarete se svuda reklamiraju, svuda mogu da se kupe, svedoci smo njihove opšte ekspanzije elektronskih cigareta, a moralo bi da se tome stane na put, jer su one samo prelazno rešenje ka ostavljanju cigareta", rekla je Imbronjev.

Ona je istakla da su istraživanja sa univerziteta iz Kalifornije pokazala da se i u elektronskim cigaretama nalaze kancerogene supstance koje mogu da utiču na zdravlje.

"Elektronska cigareta ima manje štetnih sastojaka, ali ta para sadrži nanočestice formaldehida, koje prolaze kroz filter i koji je kancerogen i ostavlja iste posledice, kao i obične cigarete", objasnila je Imbronjev.

Elektronske cigarete su zabranjene da se reklamiraju u mnogim zemljama sveta i ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno je izašao sa stavom da moramo da se uskladimo sa EU i okolnim zemljama.

"U Hrvatskoj imamo totalnu zabranu pušenja na javnim mestima, ne postoji reklamiranje da voditelj neke emisije puši i tako šalje poruku da je pušenje dobro", istakla je ona.

Imbruljev je dodala da i deca stasavaju u pušače, da imamo 15 odsto maloletnika koji aktivno puše, te da što budu stariji, sve će ih više pušiti.

"Elektronska cigareta sadrži nikotin i stvara zavisnost, zatim, i dalje postoji navika pušenja, a u svojoj svesti on je pušač. Kod nas dolaze ljudi koji su bili na elektronskoj cigareti, ostavili su klasične cigarete na 2-3 meseca i ponovo se vratili pušenju", zaključila je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.