Egereši u Budimpešti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egereši u Budimpešti

BUDIMPEŠTA - Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši razgovarao je danas u Budimpešti, gde se nalazi u zvaničnoj poseti parlamentu Republike Mađarske, sa predsednikom Hrišćansko-demokratske narodne partije (KDNP) Žoltom Šemjenom, predsednikom Odbora za inostrane poslove i za Mađare iz dijaspore Žoltom Nemetom i predsednikom poslaničke grupe Fides-a Tiborom Navračićem.

Prilikom razgovora, Egereši upoznao je sagovornike sa nedavno usvojenim Statutom AP Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u pokrajinskom palamentu i izrazio zadovoljstvo mogućnostima koje se Pokrajini pružaju nakon što se on potvrdi i u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

„Vojvodina kao evropska, demokratska i građanska regija izuzetno je značajna za proces evropskih integracija Srbije i upravo zbog toga Statut AP Vojvodine, koji daje Pokrajini veće ingerencije, predstavlja važan korak u daljem napretku i razvoju čitave države", istakao je on.

Predsednik vojvođanskog parlamenta naglasio je i da je jedna od najvećih vrednosti Statuta činjenica da on obezbeđuje isti tretman svim nacionalnim zajednicama koje u Vojvodini žive, a da se više ne spominju nacionalne manjine ili većinski i manjinski narod.

Egereši: Što pre primeniti statut

On je rekao i da Statut omogućava pokrajinskoj administraciji da konačno preuzme odgovornost za ekonomski razvoj Pokrajine.

„Iskreno se nadam da će do kraja ove godine Narodna skupština Republike Srbije dati pozitivno mišljenje o Statutu AP Vojvodine, kako bismo što je pre moguće počeli da ga primenjujemo, jer je to u interesu i Vojvodine i Srbije", rekao je Egereši.

Nacionalni saveti

Egereši i predstavnici mađarskog parlamenta složili su se da je usvajanje Statuta Vojvodine od ključnog značaja za Srbiju, kao i za Vojvodinu u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Oni su istakli i da bi Statut dobio još više na značaju ukoliko bi se u što skorije vreme usvojio i zakon o nacionalnim savetima, jer je to izuzetno važno za Vojvodinu kao multinacionalnu, multikulturalnu i višejezičnu regiju.

Bela šengen lista

Predstavnici mađarskog parlamenta istakli su da postoji spremnost pet političkih partija u parlamentu Mađarske da se ponovo pokrene pitanje dvojnog državljanstva za pripadnike mađarske nacionalne zajednice koji žive u Vojvodini.

Oni su dodali i da se mađarski poslanici u Evropskom parlamentu zalažu da Srbija što pre dospe na belu šengen listu, kao i da nude svu pomoć u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Poziv za posetu

Na sastancima je ocenjeno i da će ovi zajednički napori dve zemlje doprineti boljoj i dubljoj saradnji Mađarske i Srbije u budućnosti.

Predsednik Egereši pozvao je predstavnike mađarskog parlamenta da krajem godine posete Vojvodinu i pokrajinski parlament.

U toku sutrašnjeg dana predsednik Egereši razgovaraće sa predsednicom parlamenta Republike Mađarske Katalin Sili i sa predsednicom poslaničke grupe Mađarske socijalističke partije Ildiko Lendvai.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.