Efekti uvođenja inkluzivnog obrazovanja (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2021, 14:52

Efekti uvođenja inkluzivnog obrazovanja (AUDIO)

Kada je reč o unapređenju inkluzivnog obrazovanja, značajan je podatak da i dalje nije poznato koliko ima osoba sa autizmom u Srbiji.

Prema podacima organizacije „Autizam Evropa“, osobe sa autizmom čine jedan odsto ukupne populacije.

Od kada je uvedeno inkluzivno obrazovanje u Srbiji, roditelji su dobili pravo da izaberu da li će njihovo dete ići u redovnu školu, gde bi rad sa decom sa autizmom trebalo da bude prilagođen ili u jednu od nekadašnjih specijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << škola koje su u mđv. izgubile status specijalnih.

Mnogo više roditelja se odlučilo da, kaže naša sagovornica, deca sa inavliditetom pohađaju redovne škole.

"Inkluzija je pokazala različite rezulate. Zavisno od stepena autizma, negde su se deca odlično snašla a ponekad roditelji nakon 4. razreda vraćaju decu u nekadašnju specijalnu školu "Milan Petrović" rekla je Zorana Bjelović iz Udruženja roditelja dece sa autizmom „Novi Sad“.

Jedan od ključnih momenata za napredovanje u školovanju deteta sa autizmom je prihvatanje njegovog okruženja.

I tu je situacija različita, negde jesu a negde nisu, po rečima njihovih roditelja.

Teško je nastavnicima da rade uporedo sa decom bez i sa autizmom u kartkom vremenskom periodu ukoliko je cilj isti za sve, jer bi im trebala dodatna podrška i njih i oklruženja za tako nešto kao i više vremena.

Defektologa, međutim redovne škole nemaju osim škole Milan Petrović što i jeste razlog zašto se pojedina deca vraćaju baš u tu školu.

Sa decom manjeg invaliditeta je lakše sprovesti program dok je za autustičnu decu delikatnija situacija.

"U gradu Novom Sadu postoje lični pratioci do škole ali u mnogim mestima ne postoje, zatim, dečije (ne)razumevanje samih medicinskih pregleda kada dođu osobe sa autizmom, mogućnost zapošljavanja i najveći strah roditelja deteta sa autizmom, šta će biti sa njihovom decom kad njih više ne bude jer autizam zahteva 24- satni nadzor" zaključila je Bjelović.

Trtenutno se u Beogradu pravi Centar za ranu dijagnostiku autizma koji bi trebalo da pruži dobre uslove za utvrđivanje tog oboljenja kao i da pruži mogućnost roditeljima dok traje dijagnostikovanje da budu uz svoju decu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.