Džonson nije na respiratoru, ali i dalje na intenzivnoj nezi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2020, 08:15

Džonson nije na respiratoru, ali i dalje na intenzivnoj nezi

Britanski premijer Boris Džonson, koji je zaražen korona virusom, nije na respiratoru i još uvek se nalazi na intenzivnoj nezi, izjavio je ministar Majkl Gov.

Gov je radiju LBC rekao da će vlada, ukoliko se Džonsonovo stanje promeni, izdati zvanično saopštenje.

Rojters: Zdravstveno stanje Džonsona nepromenjeno

Zdravstveno stanje premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, koji je prebačen na intenzivnu negu nakon što su se pogoršali simptomi bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << COVID-19, nepromenjeno je, javlja jutros Rojters.

Rojters se poziva na dva izvora bliska premijeru Dzonsonu.

Džonson je, preneo je Gov, primio terapiju kiseonikom, ali nije na respiratoru i nalazi se pod stalnom kontrolom lekara u bolnici Sv. Tomas u Londonu.

Britanski premijer je sinoć prebačen na intenzivnu negu nakon što su se pogoršali simptomi bolesti COVID-19.

Šef britanske diplomatije Dominik Rab menjaće Džonsona u slučaju potrebe.

Rab (46) je pripadnik nove garde političara Konzervativne stranke, osvedočeni evroskeptik, nasledio je Borisa Džonsona na mestu šefa britanske diplomatije i premijer ga je službeno postavio da ga menja dok se bori s korona virusom, prenosi CNN.

S obzirom da ga je Džonson ovlastio da vrši funkciju premijera samo ako je to neophodno, nije jasno šta će se dogoditi ukoliko britanski premijer ne bude u stanju da obavlja funkciju duže od samo nekoliko dana.

Britanski ministar Gov u samoizolaciji

Britanski ministar Majkl Gov saopštio je danas da ide u samoizolaciju, jer jedan član njegove porodice ima simptome kovida-19, izveštava Rojters.

Agencija navodi da Gov nema simptome oboljenja i da će u samoizolaciji nastaviti da obavlja svoje redovne dužnosti.

Britanski ministar zdravlja Met Henkok, koji je ranije bio pozitivan na testu na korona virus, vratio se na posao, a neki ministri bili su u samoizolaciji.

Džonsonov virus: Čudan razvoj dogadaja ili zataškavanje istine

Prijemu britanskog premijera Borisa Džonsona u bolnicu prethodio je čudan razvoj događaja, piše britanski list "Gardijan", ističući da javnost sada preispituje navode Dauning strita, koji je uporno negirao da je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja premijera.

Kako objašnjava list, prve naznake da je Džonsonu lošije nego što tvrde njegovi saradnici i on pokazale su se već u četvrtak ujutru, kada je neimenovani izvor rekao da je u bolnici Sveti Tomas spreman krevet za premijera, čije se stanje pogoršalo tokom izolacije u prethodnih sedam dana u Dauning stritu.

Nije dugo trebalo da se glasine prošire.

Član parlamenta iz Konzervativne partije čuo je sličnu priču, ovog puta sugerišući da je Džonson već primljen u bolnicu, i to dojavio Gardijanu.

U odgovoru listu, pomoćnici Džonsona nedvosmisleno su tvrdili da se njegovo stanje nije pogoršalo.

Kako su naveli, on i dalje ima blage simptome, i nada se da će raditi od petka, kada mu istekne izolacija.

Oni su, takođe, negirali da je britanski premijer primljen u bolnicu Sveti Tomas.

Međutim, kada se sinoć pojavila informacija da je Džonson primljen na intenzivnu negu, negiranja su postala upitna.

Tramp: Kada vas dovedu na intenzivnu negu, to postaje veoma, veoma ozbiljno

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da ga je veoma uznemirala vest da je britanski premijer Boris Džonson, koji je zaražen korona virusom, primljen na odeljenje za intenzivnu negu.

"Svi Amerikanci mole se za njegov oporavak. On je zaista dobar prijatelj. On je zaista nešto veoma posebno, snažno, odlučno, ne odustaje", rekao je Tramp sinoć na brifingu za medije u Beloj kući.

Dodao je da je zatražio od dve "vodeće kompanije" da stupe u kontakt sa zvaničnicima u Londonu i da se raspitaju o terapijama, koje bi mogle da budu od pomoći, prenosi AP.

"Kada vas dovedu na intenzivnu negu, to postaje veoma, veoma ozbiljno sa ovom konkretnom bolešću", naglasio je Tramp.

Džonson (55) je nedelju dana, otkako se pokazalo da je pozitivan na korona virus, proveo u stanu u Dauning stritu, dok je njegova trudna verenica Keri Sajmonds, kojoj takođe nije dobro, sve više bila zabrinuta za njegovo zdravlje, dodaje Gardijan.

S druge strane, premijer je pokušavao da upravlja državom preko video-poziva i imejlova, ali je sve vreme kašljao i njegovo stanje se nije popravljalo.

U međuvremenu, raspoloženje u Dauning stritu sve više se pogoršavalo tokom "teške nedelje", za vreme koje je bilo sve jasnije da se vlada bori da dostigne cilj od 10.000 testova na korona virus dnevno, što je čak podstaklo Džonsona da u sredu obeća da će se lično pozabaviti ovim pitanjem.

Kjjučni savetnici Džonsona, poput Dominka Kamingsa, takođe su bili bolesni i u izolaciji, dok je ministar zdravlja Met Henkok, koji je takođe imao simptome, kritikovan jer se vratio u četvrtak na posao.

U četvrtak popodne, nakon što su odbacili glasine o bolnici Sveti Tomas u Londonu, Dauning strit je sugerisao da se Džonson neće vratiti na posao u petak kako što je planirao ukoliko i dalje bude imao visoku temperaturu.

Kašalj nije spominjan, ali je portparol premijera rekao na dnevnom brifingu za novinare da će se Džonson vratiti na posao narednog dana ukoliko mu spadne temperatura.

Putinov telegram: Iskrena podrška dok prolazite kroz period iskušenja

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je danas telegram podrške britanskom premijeru Borisu Džonsonu koji se leči od kovida-19 i poželeo mu da pobedi bolest, prenosi TAS.

"Želim da Vam izrazim svoju iskrenu podršku dok prolazite kroz period iskušenja. Verujem da će Vaša energija, optimizam i smisao za humor pomoći da pobedite bolest. Iskreno Vam želim brz i potpun oporavak", piše u Putinovoj poruci britanskom premijeru.

Tekst telegrama je objavljen na zvaničnom sajtu Kremlja.

To veče u 20 sati, uprkos izolaciji, Džonson se pojavio na vratima kako bi aplaudirao medicinskim radnicima.

Međutim, uprkos tome, glasine nisu prestale, a jedan izvor tvrdio je da je bolnica Sveti Tomas u pripravnosti jer se Džonsonu pogoršalo stanje, što je Dauning strit negirao.

U petak popodne, istina je počela da se razotkriva.

Zapušten, sa "peskom" u glasu i očigledno bolestan, Džonson je objavio snimak u kom je rekao da se oseća bolje, ali i priznao da ne može da se skroz vrati na posao i da i dalje ima "manji simptom", odnosno temperaturu.

U subotu je razgovarao sa novoizabranim liderom laburista Kirom Stramerom, kojeg je pozvao na brifing naredne nedelje o krizi, ali se u nedelju situacija očigledno preokrenula zbog njegovog zdravlja.

Oko 19.30 to veče Džonson je hitno prevezen u bolnicu.

Samo 90 minuta kasnije, Dauning strit je objavio da je Džonson primljen u bolnicu radi testiranja, po savetu lekara.

U ponedeljak, nedugo pre 20.30, objavljeno je da je Džonson primljen na odeljenje za intenzivnu negu u bolnici Sveti Tomas.

Više izvora navelo je da je Džonsonu bio potreban kiseonik kako bi mu pomogao sa disanjem, što, ističe Gardijan, Dauning strit nije negirao, mada je zvanični portparol rekao da su navodi ruskih medija da je priključen na respirator "dezinformacije".

U ponedeljak uveče, ministar spoljnih poslova Dominik Rab, koji će privremeno preuzeti poslove Džonsona, ponovio je da je premijer komforno proveo noć i da je dobro raspoložen.

Sada su, kako navodi Gardijan, pojedini konzervativni poslanici zabrinuti da će izbegavanje Dauning strita da ukaže na ozbiljnost zdravstvenog stanja premijera, podriti poverenje javnosti u ono što govore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.