Dvorac Fantast - neispričane priče

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2015, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvorac Fantast - neispričane priče

Malo je zdanja u Vojvodini koja se, svojom intrigantnošću, mogu meriti sa dvorcem Fantast kraj Bečeja. Iako se mnogo toga zna i o dvorcu i njegovom vlasniku Bogdanu Dunđerskom u njemu se još uvek kriju neispričane priče.

Kao kakav labud u nepreglednoj crnici spokojno se belasa dvorac Fantast prkoseći prolaznosti i zaboravu podsećajući na vreme kada ga je njegov vlasnik Bogdan Dunđerski, po uzoru na dvorce Francuske podigao oko 1920. godine usred svog ogromnog imanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje je zahvatalo blizu 1.500 hektara najplodnijeg atara Bečeja i Srbobrana i na kojem je, između ostalog, uzgajao 1.400 rasnih konja.

"Jedno od njegovih najznačajnijih grla bio je pastuv Fantast koji je 1932. godine, u kategoriji trogodišnjaka, bio najbolji galoper u Kraljevini Jugoslaviji. Nakon smrti slavnog pastuva Bogdan Dunđerski ga je sahranio na samom imanju i, kažu, obilazio je svakodnevno grob pokazujući i time koliko je voleo konje", kaže istoričar Dragiša Slavić.

Ergela je nakon Drugog svetskog rata rasprodana. Obnovljena je, zahvaljujući entuzijasti i vrsnom poznavaocu konja Savi Ćurkoviću početkom sedamdesetih godina prošloga veka kada je pastuv Inkvizitor nastavio slavu Fantasta. Imanje, prepuno uspomena krasi prelepa kapela Svetog Đorđa u neovizantijskom stilu u čijem podu je ukopan sarkofag sa Bogdanovim zemnim ostacima. A levo i desno od portala nalaze se medaljoni, rad vajara Đorđa Jovanovića, sa likovima Uroša Predića i Bogdana Dunđerskog.

"Ikonostas je oslikao akademski slikar Uroš Predić inače veliki prijatelj Bogdana Dunđerskog. Sredinom osamdesetih godina prošloga veka poznati golman Petar Borota, inače istoričar umetnosti, sa grupom kriminalaca ukrao je određen broj ikona", priča Dragiša Slavić.

Ikone su nađene i vraćene u Kapelu. Međutim, pre desetak godina nepoznati lopovi su ih netragom odneli. Netragom su nestali delovi fontane u bazenu olimpijskih dimenzija koju su puščanim hicima razbijali bagati oslobodioci. Kažu da je Bogdan, kada je izgrađen, naredio da se napuni mlekom i da su se u njemu kupale najlepše devojke iz okoline a među njima i njegova najveća ljubav sobarica Marica za koju je njenom mužu, kovaču, dao 40 hektara najplodnije zemlje i opremljenu kovačku radionicu. Samo da bi bila uz njega.

"Za to vreme Bogdan Dunđerski ih je sa balkona svog velelepnog dvorca posmatrao i uživao u njima", prenosi još jednu od legendi Dragiša Slavić.

Posle Drugog svetskog rata delovi nameštaja, slike i sve što je ob ogaćivalo Dvorac razvukli su kompartijci. Kapela je već viđena kao buduća električna centrala. Srećom, suludu ideju sprečio je Moša Pijade na molbu Uroša Predića. Dvorac je danas gostoprimljivi hotel PIK-a Bečej čiji vlasnik je Matica Srpska kojoj je Bogdan zaveštao Fantast uz obavezu da u njemu osnuje poljoprivredni institut.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.