Dve vlade utvrđuju mere za ublažavanje posledica suše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2017, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve vlade utvrđuju mere za ublažavanje posledica suše

Prekosutra, na zajedničkoj sednici Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije, biće utvrđen čitav set mera kojima će se pomoći poljoprivrednicima oštećenim tokom ovogodišnje suše, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, za Radio-televiziju Vojvodine.

Mirović je, gostujući u emisiji Pravi ugao, rekao da je deo mera koji se tiče Pokrajinske vlade već pripremljen i biće vezan za olakšice i potpuno umanjenje obaveza poljoprivrednicima kada je reč o naknadi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za navodnjavanje, u odnosu na neke stare obaveze iz ranijih godina.

"Deo mera biće u vezi sa kreditnim plasmanima Fonda za Razvoj AP Vojvodine, a ostali deo mera biće kreiran preko nacionalnog nivoa i trudićemo se da na sve moguće načine umanjimo one račune koje država sada isporučuje poljoprivrednicima koji su pretrpeli štetu", naveo je on.

Mirović smatra da se bez strategijskih mera, ipak, ne može mnogo uraditi i da su još pre tri-četiri godine počele pripreme oko projektne dokumentacije i obezbeđivanja 100 miliona dolara, kao podrške poljoprivredi.

"AP Vojvodina je prva pripremila 11 projekata, još 13 je na stolu, a za 14 projekata smo poslednjim rebalansom izdvojili sredstva. To je ključ za budućnost - da revitalizujemo kanalsku mrežu, da izradimo dvonamenske i regionalne sisteme za navodnjavanje, te da motivišemo one koji se nalaze u blizini kanalske mreže, da nabavljaju sisteme za navodnjavanje", ističe on.

Mirović napominje da pokrajina tokom cele godine pomaže poljoprivredu, ali su se čekale sveobuhvatne mere Vlade Srbije, te da će prekosutra biti obelodanjeno šta će sve biti u praksi od 15. oktobra.

"To neće biti nešto spektakularno, ali će se delimično umanjiti šteta koja je nastala", kaže on.

Od drugih tema zajedničke sednice dve vlade, Mirović je spomenuo obezbeđivanje dodatnih sredstva za izgradnju naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu u iznosu od šest i po miliona evra, kao i pripremu projektne dokumentacija za brzu saobraćajnica od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Borče.

"Projektni prioriteti mogu biti samo prema ekonomskoj opravdanosti i nacionalnom značaju. Kada se ta dva kriterijuma ubace u dva projekta, mi smo u samom vrhu po opravdanosti. AP Vojvodina konkuriše sa projektima za puteve kojima ne možete da nađete zamerku. Na trasi od Novog Sada, preko Rume, do Šapca, dnevno saobraća 800 kamiona i 11.000 drugih vozila, što znači da bi se autoput isplatio za 25 godina", napominje on.

Mirović kaže da je već razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić o "famoznih sedam odsto" budžeta namenjenih AP Vojvodini, kao i o tome koliko treba da joj pripadne od suficita koji je stvoren u republičkom budžetu, a iznosi 20 milijardi dinara.

"Ali imamo razumevanja za kritični period restrukturiranja javnih finansija koji će se desiti do kraja godine, kada će se povećati plate i penzije. Borimo se za svaki projekat, za naših se3dam procenata budžeta, ali i za direktne investicije iz državnih fondova u AP Vojvodinu", ističe on.

Govoreći o Zakonu o finansiranju AP Vojvodine, Mirović kaže da je važno da se on donese, kao i Zakon o nadležnostima AP Vojvodine, kako bi se "kvazipolitička i rijaliti priča" koja ih prati izbacila iz opticaja i da se čitava stvar odnosa pokrajinske i centralne vlasti svede u predvidivu i razumnu ekonomsku sferu.

"Bolje je sada doneti zakon, u atmosferi saradnje i mogućnosti, nego da dođe neko posle mene, poput ovih od ovih avanturista koji putuju po svetu i obećavaju kule i gradove", napominje on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.