Duguje za kredit koji nije podigao

Izvor: Blic, 04.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duguje za kredit koji nije podigao

SRBOBRAN - Srbobranac Zoran Filipović vodi se u Kreditnom birou kao čovek koji već tri godine nije izmirio nijednu ratu kredita od 2.000 evra, iako taj kredit, kako kaže, nikad nije uzeo. On tvrdi da je neko falsifikovao njegova dokumenta, podigao kredit, a slučaj je preuzela policija i tužilaštvo. I pored toga, Filipović se vodi kao dužnik, pa je podneo žalbu Narodnoj banci Srbije.

Da ga „Nacionalna banka Grčke" i Kreditni biro terete za kredit koji nije nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tražio, Zoran Filipović je saznao u novembru 2005. godine. Tada je pozvan u Odeljenje za privredni kriminal novosadskog SUP-a.

- Pokazali su mi kopiju moje lične karte sa slikom nepoznatog čoveka i nepostojećom adresom. Ime i prezime i matični broj bili su tačni. Rekli su mi da je neko na moje ime podigao 2.000 evra kredita - kaže Filipović i dodaje da je tada na razgovor sa inspektorima pozvano još ljudi sa sličnim problemom. Tada je za zloupotrebu dokumenata osumnjičena službenica banke. Prema izveštaju Kreditnog biroa, Filipović je u martu 2005. otvorio tekući račun kod „Nacionalne banke Grčke", a dan kasnije mu je odobren kredit od 2.000 evra. Na kreditnom zahtevu postoji i potpis za koji Filipović kaže da je očigledan falsifikat, a uz zahtev je priložena i potvrda o stalnom zaposlenju u srbobranskom Domu zdravlja sa pečatom ove ustanove, kao i tromesečnim obračunom primanja. Filipović kaže da nikada nije radio u Domu zdravlja, a o svom slučaju je nekoliko puta davao izjave i sudiji i javnom tužiocu, ali je i dalje u evidenciji Kreditnog biroa kao klijent koji ne plaća kredit. „Nacionalna banka Grčke", koja mu nikada nije poslala opomenu zbog neisplaćenih rata, i dalje mu obračunava kamatu.

- Da se i dalje vodim kao dužnik otkrio sam kada sam pokušao da kupim mobilni telefon sa postpejd paketom. Nakon provere, prodavac mi je rekao da ne mogu da ga kupim jer sam dužan prema podacima Kreditnog biroa - kaže Filipović i dodaje da je bio šokiran jer mu je na razgovoru u policiji rečeno da ga država ne tereti, a banka se nije nikada ni oglasila.

- Išao sam i kod zamenice javnog tužioca Ksenije Bašić u Novi Sad da ih zamolim da oni pošalju dopis banci i birou da mi skinu taj dug. Ona mi je rekla da takav dopis treba da pošalje banka njima - kaže Filipović.

Tužilaštvo objedinjuje slučajeve

Filipovićev advokat Srđan Gligorić kaže da je javno tužilaštvo već moglo da pokrene ovaj predmet, ali se izgovaraju novim prijavama koje povremeno pristižu.

- Kako im se ne bi gomilali predmeti, u tužilaštvu žele da sve slučajeve objedine u jedan - kaže Gligorić i dodaje da je prigovor Centru za zaštitu korisnika NBS poslednji pokušaj pre nego što podnesu privatnu tužbu protiv banke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.