Dualno obrazovanje donosi nove mogućnosti za zapošljavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2020, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dualno obrazovanje donosi nove mogućnosti za zapošljavanje

Zakon o dualnom obrazovanju počeo je da se primenjuje od ove školske godine. Poslodavci u našoj zemlji do 10. februara imali su rok da se izjasni da li žele da se uključe u program dualnog sistema obrazovanja što će značiti Privrednoj komori Srbije i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kada se govori o definisanju potreba privrede za budućim kadrom i formiranju novih obrazovnih profila.

Učenici u staropazovačkoj Tehničkoj školi od ove školske godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mogu se obrazovati na novom smeru – mehaničar motornih vozila koji i zvanično funkcioniše po ovom modelu. U praksi, to znači da učenici tokom prve godine stiču praktična znanja u školskoj radionici, u drugoj provode dva, a u trećoj tri dana praktične nastave u kompanijama.

Staropazovačka Tehnička škola jedina je u Sremu koja školuje mehaničare motornih vozila, a opština Stara Pazova je pionir kada se govori o ovom modelu obrazovanja, ističu u Regionalnoj privrednoj komori Sremskog upravnog okruga čime je doprinela spremnost domaćih i stranih kompanija da se uključe u povezivanje obrazovanja i privrede.

Školovanje po dualnom modelu u obrazovnim profilima odvija se od školske 2014/2015. godine u više od 75 srednjih stručnih škola u Srbiji.

Direktor Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga Predrag Mujkić je na ovu temu razgovarao sa dopisnikom RTV-a u Staroj Pazovi i istakao da je od izuzetne važnosti kada se govori o ovom modelu obrazovanja odgovoriti na zahteve privrede.

"U Staroj Pazovi su se doskora po modelu sistema dualnog obrazovanja školovali trgovci, dok je u poslednje vreme sve veća potreba za školovanim mehaničarima motornih vozila. S obzirom da je Stara Pazova privredno razvijena sredina, obrazovna politika u ovom kraju usmerena je bila na potrebe privrede, te je od ove školske godine u Tehničkoj školi formiran obrazovni profil koji će za dve do tri godine dati prave rezultate."

Mujkić navodi da su promene u privredi daleko brže nego što to školskstvo u našoj zemlji može da isprati:

"Navešću samo jedan primer koji nam pokazuje koliko je važno obrazovanje po dualnom sistemu. U Sremu ima oko 1.000 ekonomskih tehničara bez posla i shodno potrebama privrede oni će morati da se prekvalifikuju ne bi li našli zaposlenje u kompanijama koje traže takozvane gotove stručne radnike. Za potrebe privrede godišnje može da se prekvalifikuje oko 300 radnika što znači da bi jedan ekonomista na posao mogao da čeka i do dve godine. Zato je važno da obrazovne profile usmerimo ka potrebama privrede,"zaključuje Mujkić.

Mujkić ističe da je akreditacija preduslov za kompanije koje žele da budu deo deo ovog sistema:

"Iako je postupak akreditacije koji mora dobiti svaka kompanija obiman, sama procedura je jednostavna po privrednike. Na teritoriji Srema ima kompanija koje žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja, ali ne ispunjavaju uslove što opet obavezuje našu komoru da im pomognemo u otklanjanju prepreka ka dobijanju akreditacije. Zanimljivo je da mala preduzeća u opštini Stara Pazova sve više žele da se uključe u dualno obrazovanje", istakao je Mujkić.

Mujkić dodaje da kompanije moraju imati instruktora koji će raditi sa učenicima koji se školuju po sistemu dualnog obrazovanja, a ono na šta mogu da računaju jesu petodnevne obuke za instrukture u kompanijama koji žele da budu deo ovog sistema.

"Cilj nam je da kompanije zadrže posvećene učenike nakon školovanja i uvrste ih u redove svojih zaposlenih. Od izuzetne važnosti je osposobiti učenika da posle stečenih znanja u školovanju bez problema nađe posao u struci. S druge strane, kompanija dobija radnika spremnog za rad."

Mujkić je istakao da bi ovaj model obrazovanja trebalo promovisati među učenicima viših razreda osnovne škole i njihovim roditeljima koji imaju ključnu ulogu u odabiru zanimanja deteta nakon osnovnoškolskog obrazovanja:

"Tri godine nam je trebalo da u Sremskoj Mitrovici oživimo obrazovni profil mesar, a upravo trogodišnji profili su danas traženi i dobro plaćeni. To je samo jedan od primera koji nam pokazuje da na vreme treba ispitati interesovanja deteta, jer ne mogu svi biti lekari, profesori i pravnici. Pored toga, srednjoškolcima je tokom praktičnog rada obezbeđena i naknada što svakako utiče na materijalnu situaciju učenika.",kaže Mujkić.

Mujkić navodi da Regionalna privredna komora Sremskog upravnog okruga treba da bude glas privrede što i čine, pa tako u Sremu ima sedam obrazovnih profila koji funkcnišu po sistemu dualnog obrazovanja, a za dve godine samo u Staroj Pazovi biće više od 30 školovanih mehaničara motornih vozila u kompanijama.

Mujkić je istakao da u Sremu, posle Novog Sada, ima najveći broj akreditovanih kompanija koj su se uključile u sistem dualnog obrazovanja, kao i to da trećina preduzetnika u Sremu posluje u opštini Stara Pazova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.