Državni posao smehom lečio studente sa invaliditetom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2019, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Državni posao" smehom "lečio" studente sa invaliditetom

Na osnovu odobrenog projekta Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom, koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, 16 studenata sa otežanim hodom i oslabljenom motorikom, od periodu od 15. do 25. jula boravi u banji Kanjiža, a smehom su ih tu "lečili" i arhivatori iz "Državnog posla".

Banja Kanjiža je, zahvaljujući lekovitoj vodi, poznata kao lečilište. Ovde zdravlje ne traže samo ljudi u "trećem životnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobu" već i studenti.

Ana Ilić, apsolventkinja psihologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu jedna je među 16 mladih akademaca koji, uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, boravi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Banja Kanjiža".

"Studenti su izrazili veliko zadovoljstvo što su deo ovog projekta. Naime, oni ovde istovremeno mogu da rade na svom ličnom razvoju, na izgradnji zdravih navika, ali i da stiču znanja i veštine koji će im kasnije pomoći u zapošljavanju", kaže Ana Ilić, predsednica Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom.

"Poruka svima jeste da je obrazovana osoba sa invaliditetom statusni prestiž i da je to, zapravo, pobeda nad predrasudama sredine", istakla je prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu.

"Naši dragi studenti su kod nas na desetodnevnom lečenju i rehabilitaciji. U okviru njihovog boravka kod nas, zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, obezbeđen im je i bogat kulturno-umetnički program", kaže Snežana Adžić, v.d. direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Banja Kanjiža".

"Ovo je rezultat sinergije Univerziteta, studenata i pokrajinskog sekretarijata. Posebno smo zahvalni Radio-televiziji Vojvodine koja je to sve ispratila i, naravno, svima onima koji su dali svoj doprinos, od umetnika do onih koji su, skromnim honorarima, neki čak i besplatno kao što je ekipa "Državnog posla", pokazali koliko se profesionalno, ali i ljubavlju, može pomoći u ovom projektu", istakao je prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

I ekipa "Državnog posla" došla je u Kanjižu da evocira uspomene na vreme kada su ih bake vodile u banju, ali i da poduče studente kako da dobiju državni posao.

"Sijaset banja, na raznim radničkim sportskim igrama i banjskim lečenjima, ostalo je u našem radnom čoveku iz državnog sektora. To je nešto čega se on, i dan-danas, rado seća i sa ponosom pamti", objasnio je, u prepoznatljivom maniru, Dimitrije Banjac, alijas Đorđe Čvarkov.

A Nikola Škorić, svima znan kao Dragan Torbica, imao je viziju i za budućnost.

"Večeras ćemo, upravo ovde u Kanjiži, pokrenuti inicijativu da se u Zakon o radu vrati obavezno banjsko lečenje i besplatan oporavak od rada", najavio je Nikola Škorić, alijas Dragan Torbica iz "Državnog posla".

Zahvaljujući Đorđu Čvarkovu i Draganu Torbici, studenti i njihovi pratioci, ali i brojni drugi gosti, veče u Banji Kanjiži proveli su uz smeh, za koji se s pravom smatra da je - najbolji lek.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.