Donatori plaćaju PDV na donacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2018, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donatori plaćaju PDV na donacije

Na teritoriji Sremske Mitrovice neguje se tradicija društvene odgovornosti prema lokalnoj zajednici, od strane domaći pa čak i stranih privrednika. U prethodnom periodu zabeležene su brojne donacije ka ne samo socijalno ugroženima, već i pojedinim obrazovnim ustanovama.

I ranije se govorilo o tome da li ovakva društveno odgovorna preduzeća treba da plaćaju PDV na donacije, što jeste propisano Zakonom, ili treba da budu oslobođeni istog. Za sada na to nema konkretnog odgovora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali humanitarci ne odustaju od svojih aktivnosti.

Kompanija Mitros Flajšvaren u Sremskoj Mitrovici važi za društveno odgovornu. To pokazuju njihove akcije iz prethodnog perioda njihovog poslovanja. Pored desetina paketa njihovih proizvoda koji su podeljeni socijalno ugroženom stanovništvu, oni su u mnogome uticali i kvalitet života lokalne zajednice, primer za to je u kulturnom smislu, finansiranje koncerta za Dan grada.

Ipak, donatori prema Zakonu imaju i određene obaveze, s obzirom da se i na donacije mora platiti PDV. Može li se to smatrati otežavajućom okolnošću onda ili odvratiti donatora od namere?

I ranije bilo je reči i najava da bi PDV mogao biti i trebalo bi da bude u slučaju donacija neobavezan za donatore. Međutim, pitanje je da li država može podneti takav teret u budžetu? Za zada nema konkretnih odgovora.

Motiv kompanije Mitros bio je najpre približavanje i sticanje poverenja od strane građana Sremske Mitrovice. Oni smatraju da je izuzetno važno za jednu firmu da se u lokalnu zajednicu uključi razumejući i u nekim segmentima i rešavajući njihove probleme.

Međutim, ipak postoje i slučajevi kada obveznik PDV-a nije imao pravo da obraččunat PDV odbije kao prethodni porez u potpunosti ili srazmerno, u tom slučaju nije dužan da pri poklanjanju predmetnih dobara obračuna i plati PDV, kao i ukoliko fizičko ili pravno lice donator nije u sistemu PDV-a, navodi se u Mišljenju Ministarstva finansija iz 2014.godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.