Dokument - vreme pozorišne apatije RTV1 u 13.20

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2022, 08:51

Dokument - vreme pozorišne apatije RTV1 u 13.20

Čemu danas pozorište služi? Znači li to da se pitanje važnosti pozorišta istrošilo? Šta da se igra na našim scenama, koji su to tekstovi koje nije pregazilo vreme?

Koliko je u sadašnje vreme, koje je većinom podređeno trivijalnoj zabavi i bekstvu od problema, publika spremna na pozorišnu provokaciju? U svemu tome, važno je reći i da za većinu koja želi da prati kulturu, odlazak u pozorište je izdatak o kome mora da se dobro razmisli. Razmišlja li iko o publici?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Čije je pozorište sada, ako su reditelji i glumci u serijama i brojnim projektima? Šta je, i pored svega što je snašlo pozorište, dobar trend u vojvođanskom teatru koje je, to ne treba zaboraviti višejezično, a šta nije?

Tačno je da nema dovoljno novca u pozorištu, ali, moguće je i da se na praznoj sceni odigraju predstave, samo je potrebno svetlo, publika i ideje. Postoje li ljudi u pozorištu koji nisu zaprljanih mozgova, koji mogu da izbrišu učmalost, a da ta borba na kraju ne bude svedena samo na anarhizam i revoluciju na Tviteru? Ko su danas heroji, a ko antiheroji u kulturnom, odnosno pozorišnom životu Srbije?

Sagovornici:

Aleksandra Glovacki - pozorišna kritičarka,

Bojana Kovačević - direktorka Narodnog pozorišta Sombor i predsednica zajednice profesionalnih pozorišta Srbije,

Vlatko Ilić - teoretičar medija, reditelj i selektor Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine,

Edit Tot Miškeljin - glumica narodnog pozorišta "Toša Jovanović" u Zrenjaninu i

Milovan Filipović Era - glumac i direktor drame SNP-a.

Autorka emisije: Eržika Pap Reljin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.