Dokument - kad se igra u znanje pretvori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2021, 06:38

"Dokument" - kad se igra u znanje pretvori

Danas se često sa setom zamera da nema dece koja igraju lastiš, čitaju knjige, prave kolače sa mamom u kuhinji, idu na izlete u prirodu, igraju žmurke, idu u lutkarsko pozorište. Smatra se da su današnja deca, zbog zasićenosti raznim sadržajima koji im se nude, igrica, kompjutera, malo razmaženija, prezaštićenija, a opet svesnija sebe i svog prava na izbor. Ako se gledaju, na primer, predstave za decu i dečije emisije, da li one idu u korak sa vremenom, bez unižavanja dečije inteligencije?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Sa jedne strane nekadašnji klasici današnjoj deci ne drže pažnju, teški su im i nerazumljivi za čitanje i shvatanje.Pitanje je i zašto deca ne čitaju i zašto moraju da počnu da čitaju knjige?

Filmske distributerske kuće koje za naše bioskopske gledaoce uvoze Diznijeve i Piksarove produkcije, kažu da su filmovi za decu gledaniji od holivudskih blokbastera. Ako film za decu ima publiku i ako ga društvo podržava, zašto su deca onda postala manje važna filmska publika?

Hoće li današnja deca, pored silnih informacija, digitalnog sveta i društvenih mreža imati problem kada budu odrasli da u ovim našim godinama razumeju svet u pravoj meri? Ili će im biti lakše, jer razmišljaju logičnije od nas? Kako im razviti kritičko mišljenje? Kako uopšte komunicirati sa njima?

Sagovornici: Srđan Tešin - pisac, Igor Bojović – dramski pisac, Slobodan Ninković – glumac Pozorišta mladih u Novom Sadu, Tatjana Grganović – producentkinja osiječkog Kazališta za djecu Branka Mihaljevića i Katarina Ilievska Siljanovska – direktorka skopskog Pozorišta a mlade i decu.

Emisiju možete pogledati na RTV1 danas u 13.20 časova

Autorka emisije: Eržika Pap Reljin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.