Dokument: Zaslužujemo li Andrića? (RTV1, 13.20)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2021, 06:42

Dokument: Zaslužujemo li Andrića? (RTV1, 13.20)

Već nekoliko decenija dela Ive Andrića nalaze se u obaveznoj školskoj lektiri. Nobelova nagrada je Andriću dodeljena u Stokholmu 10. decembra 1961. Šta nama danas znači Ivo Andrić, kako se odnosimo prema njemu? Jesu li mladi dovoljno zreli da razumeju „Prokletu avliju“ i ostala dela?

Kakve su reakcije na Andrićevu biografiju Mihaela Martensa u Srbiji? Može li „stranac" da piše o Andriću, kanonizovanom „srpskom" piscu? Da li se pretenciozno reklamira kao prva sveobuhvatna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biografija? Da li bi Andrić danas bio zbunjen i poražen činjenicom da je toliko kontroverzi o njemu, ali,da li bi iz ugla pisca bio zadovoljan jer on i dalje ima pažnju?

Koristi li se Andrić da se kaže nešto drugo?

Zašto danas čitati Andrića?

Sagovornici: Aleksandar Jerkov – teoretičar i istoričar književnosti, Jelena Marićević Balać – književnica i profesorka novosadskog Filozofskog fakulteta, Duško Prelević – filozof i Muharem Bazdulj – književnik i novinar.

Autorka emisije: Eržika Pap Reljin

RTV1/ subota, 23. oktobar u 13.20

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.