Dokument: Čitati Crnjanskog (RTV1, 13.20)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2022, 06:16

Dokument: Čitati Crnjanskog (RTV1, 13.20)

Ime profesora Vlatka Pavletića koji je, između ostalog, na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju bio profesor književnosti, našoj javnosti ne znači mnogo. Možda se retki sećaju i da je bio privremeni predsednik Republike Hrvatske nakon smrti Franje. Još početkom 80-ih jedan novosadski student te Akademije pamti da ga je profesor Pavletić drsko odbio da izađe na ispit zbog Miroslava Krleže, iako mu je profesor prethodno rekao da slobodno odaberu bilo kog jugoslovenskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pisca, te da o njemu diskutuju. Napomenuo mu je: “Šta ćete vi sa našim Krležom, već imate vi tamo onog vašeg banatskog Srbina Crnjanskog”.

Ako danas kada nema Jugoslavije nije nezgodno sa Crnjanskim, zašto je bilo nezgodno dok je bilo Jugoslavije? Da li je opravdan utisak da danas Miloš Crnjanski ne stiže do poznatosti i brige kojom se okružuje naš jedini nobelovac Ivo Andrić? Zašto ga je prisvojila ovdašnja desnica? Da li je teza da je bio fašista iskonstruisana? Zašto se i danas to podcrtava?

Sagovornici:

Slobodan Vladušić, profesor na odseku za srpsku književnost novosadskog Filozofskog fakulteta

Vladimir Gvozden, profesor na odseku za komparativnu književnost novosadskog Filozofskog fakulteta, književni kritičar:

Zoran Avramović, sociolog kulture

Gorana Raičević, profesorka na odseku za srpsku književnost novosadskog Filozofskog fakulteta

autorka emisije: Eržika Pap Reljin

RTV1 / subota, 08. oktobar u 13.20

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.