Dogovor o prelazu Nakovo - Lunga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2016, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o prelazu Nakovo - Lunga

Tokom sutrašnje radne poseta Temišvaru i najavljenog susret srpskog i rumunskog premijera, Aleksandra Vučića i Dačijana Čološa, jedna od tema razgovora trebalo bi da bude i 24-časovno radno vreme graničnog prelaz Nakovo – Lunga.

Mogućnost saobraćanja teretnih vozila, kamiona i šlepera preko graničnog prelaza sa Rumunijom, na svega devet kilometara od Kikinde, od velikog je značaja za privredu severa Banata. odnosno otvaranje tog međunarodnog prelaza za teretni i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << autobuski saobraćaj. Povoljne vesti priželjkuju Kikinda i privreda severa Banata.

Ukoliko ne bi morali da koriste prelaz kod Srpske Crnje, izvoznici sa severa Bana značajno bi skratili put do rumunskih centara – do Temišvara za oko 20, a do Arada za čak 65 kilometara, u jednom pravcu. Za kikindsku fabriku "Toza Marković" , koja čak 1/3 proizvodnje crepa izvozi i prodaje na rumunskom tržištu, to bi značilo značajne uštede na godišnjem nivou.

"Uštede koje bi se na taj način ostvarivale iznosile bi između 50 i 100 hiljada evra na godišnjem nivou. Za Rumuniju iz Kikinde godišnje odlazi preko hiljadu i 200 šlepera i to je vrli važan segment naših kalkulacija", kaže Vladimir Ilić, direktor "Toza Marković" d.o.o. Kikinda.

Zbog sve izraženijeg nedostatka radne snage u rumunskim pograničnim regijama, strane kompanije koje posluju u Rumuniji zainteresovane su da deo svojih proizvodnih kapaciteta displociraju sa ove strane granice. Prekategorizacija graničnog prelaza i uštede na transposrtu su značajni argumenti za takvu odluku. To se najbolje može potkrepiti uštedama koje bi ostvarila kompanija "Zopas" koja već posluje u Kikindi.

"Ta 53 nedelje, u jednoj kalendarskoj godini, prosečno 10 kamiona će saobraćati na relaciji Veliki Senmikloš – Temišvar – Kikinda. Od Kikinde do Velikog Senmikloša, preko graničnog prelaza Nakov o – Lunga, udaljenost je 38 kilometara. Preko graničnog prelaza Srpska Crnja ta udaljenost je preko 70 kilometara, što znači da bi smo samo u jednom pravcu skratili put za 40-tak kilometara", kaže Saša Tanackov, član Gradskog veća.

U protekle dve godine, od kada je prelaz Nakovo-Lunga trajno otvoren, na tom graničnom prelazu sa Rumunijom zabeležen je promet od blizu 258 hiljada putnika. Da bi taj prelaz dobio prekategorizaciju, potrebno je da srpska strana ispuni propisanne uslove, obezbedi dodatna ulaganja i adaptaciju prelaza. Sredstva, u vrednosti od oko 2 miliona evra trebala bi da budu obezbeđena u okviru prekograničnog projekta, koji su podržali ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova, kao i Uprava Carine.Treba još sačekati povoljne vesti iz Temišvara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.