Dodik ostaje predsednik RS, Ivanić u Predsedništvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2014, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik ostaje predsednik RS, Ivanić u Predsedništvu

Na osnovu 85 odsto obrađenih biračkih mesta na opštim izborima u BiH koje je danas objavila Centralna izborna komisija (CIK), u naredne četiri godine funkciju predsednika Republike Srpske najverovatnije će i dalje obavljati Milorad Dodik, koji je ispred Koalicije SNSD-DNS-SP osvojio 47,10 odsto, odnosno 264.051 glasova. Novi članovi Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, pokazuju preliminarni, nezvanični >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i nekompletni rezultati Centralne izborne komisije (CIK) objavljeni danas.

"Sada je to gotovo sigurno i ja se osećam kao novoizabrani stari predsednik RS", kazao je Dodik na konferenciji za novinare.

Lider SNSD je rekao i da će vladajuća koalicija imati skupštinsku većinu i mogućnost da formira novu entitetsku vladu, dok će SNSD na nivou BiH, zahvaljujući partnerstvu sa HDZ BiH, učestvovati u Savetu ministara BiH.

Dodik je optužio međunarodnu zajednicu, nevladin sektor i pojedine medije u RS da su vodili "prljavu" kampanju protiv njega i SNSD.

Dodikov protivkandidat Ognjen Tadić iz Saveza za promene osvojio je 253.211 ili 45,16 posto glasova, pokazali su rezultati na osnovu ukupno važećih 560.641 glasova, javila je lokalna agencija Fena.

Potpredsednici RS-a, iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić ispred Koalicije "Domovina", osvojio je 15.552 ili 2,77 odsto glasova, a iz reda hrvatskog naroda ostaje potpredsednik Emil Vlajki iz Partije ekonomske i socijalne pravde koji je osvojio 2.846 ili 0,51 odsto glasova.

Prema broju osvojenih glasova slede Dragomir Jovičić (Stranka pravedne politike) sa 6.525 glasova, Sejfudin Tokić (A-SDA) - 5.738 i Enes Suljkanović (SDP) sa 3.967.

Ovo su rezultati na osnovu obrađenih ukupno važećih 560.641 glasa ili 85,47 posto biračkih mesta, dok je nevažećih bilo 32.068 glasova.

Ivanić: Moja pobeda je izvesna

Lider Partije demokratskog progresa i kandidat Saveza za promene za člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je danas da smatra da je njegova pobeda na opštim izborima sada izvesna i da glasovi iz inostranstva, koji još nisu prebrojani, ne mogu ugroziti njegov rezultat.

Ivanić je, na konferenciji za novinare, obećao da će čuvati Republiku Srpsku, ističući da će ona s njim biti sigurna i stabilna, prenela je Fena.

Centralna izborna komisija je ranije u toku dana objavila da su, na osnovu preliminarnih rezultata, novi članovi Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Kako je potvrđeno iz Komisije, Izetbegović (SDA) je osvojio 226.860 glasova, odnosno 32,74 odsto, Čović (HDZ BiH) 88.994 - 51,52 odsto, a Ivanić (Savez za promene) 279.822, odnosno 48,31 odsto, prenosi portal Klix. ba.

Glavni protivkandidat Ivaniću za mesto srpskog člana u Predsedništva, Željka Cvijanović (SNSD), je drugoplasirana sa 278.845 glasova.

Ivanić je izrazio očekivanje da njegova stranka u parlamentu RS osvoji sedam ili osam poslaničkih mandata, kao i dva mandata u parlamentu BiH.

"U RS nijedna od koalicija neće imati apsolutnu većinu koja omogućava formiranje vlasti", rekao je Ivanić i dodao da će, posle objave zvaničnih rezultata, uslediti intenzivne aktivnosti po tom pitanju.

Nedostaju još glasovi birača koji su glasali putem pošte, u odsustvu i putem mobilnih timova. Od 3.227.543 upisana birača na centralnom biračkom spisku glasalo je 1.747.244 ili 54,14 odsto, podaci su Centralne izborne komisije.

SDA i SNSD pojedinačno najjače stranke u parlamentima

Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojili su najviše glasova na izborima za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, objavila je danas Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

SDA je osvojila 28 odsto glasova na teritoriji Federacije BiH, a SNSD 39 odsto u Republici Srpskoj.

Sudeći prema najnovijim preliminarnim rezultatima Komisije, te dve stranke imaće i najviše poslanika u budućem sazivu državnog parlamenta.

Tačan broj osvojenih mandata u ovoj fazi prebrojavanja nije poznat, ali je izvesno da je nedavno osnovana Demokratska fronta (DF) Željka Komšića izbila u sam vrh, s osvojenih 15 odsto glasova i druga je po snazi među strankama čiji se poslanici biraju s teritorije Federacije BiH.

Srpska demokratska stranka (SDS) dobila je glasove 33 odsto birača s područja Republike Srpske i druga je po snazi u tom entitetu.

Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, s nešto više od 14 odsto glasova, treća je po snazi stranka u Federaciji BiH, a Socijaldemokratska partija BiH (SDP), koja je do sada imala najviše zastupnika u državnom parlamentu, pala je na četvrto mesto s 9,7 procenata osvojenih glasova.

Hrvatske stranke u koaliciji predvođenoj HDZ-om BiH dobile su glasove 12 odsto birača, a HDZ 1990, koji je na izborima nastupio samostalno, osvojio je 4,19 odsto glasova, prenosi agencija Hina.

Što se tiče izbora entitetske skupštine, SDA je na osnovu obrađenih 73 odsto biračkih mesta najjača stranka i u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH, jer je dobila glasove 27 odsto birača.

Slede SBB sa 14 odsto, DF sa 12 procenata, koalicija predvođena HDZ BiH sa 11, i SDP BiH sa 10 odsto glasova.

U trci za sastav Narodne skupštine RS, Dodikov SNSD je na osnovu 78 procenata obrađenih biračkih mesta osvojio 33 odsto glasova, dok je Srpska demokratska stranka dobila 27 odsto glasova.

Centralna izborna komisija nastaviće da objavljuje rezultate izbora kako budu obrađivana glasačka mesta, a do objave konačnih i zvaničnih rezultata treba pričekati i glasačke listiće koji poštom stižu iz inostranstva.

Krajnji rok za objavljivanje konačnih rezultata je 11. novembar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.