Dnevnik: Zašto nas ne privatizujete?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dnevnik": Zašto nas ne privatizujete?

Direktor preduzeća Dnevnik AD Novi Sad Svetozar Karanović uputio je dopis Agenciji za privatizaciju u kojem traži zvanično obrazloženje zašto za to preduzeće i njegovo zavisno preduzeće "Dnevnik - Poljoprivrednik", kao jedinstveni subjekt privatizacije, nije objavljen javni poziv u predviđenom roku, odnosno do 27. maja.

Kako prenose mediji, to preduzeće je, kao jedinstveni subjekt privatizacije, izvršilo sve obaveze u rokovima predviđenim Zakonom o privatizaciji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Zbog toga što nije na vreme objavljen javni poziv u predviđenom roku, Dnevnik AD nalazi se na pragu stečaja.

Karanović, koji odbacuje mogućnost da proglasi stečaj, smatra da akcionari, zaposleni i javnost imaju pravo da znaju zašto je ovo preduzeće, čija je osnovni kapital čak tri puta veći od dugovanja, dovedeno na ivicu stečaja.

U dopisu se podseća da je Ministarstvo privrede 25. novembra prošle godine donelo Odluku o modelu i metodu privatizacije Dnevnik AD Novi Sad, dok je ovo preduzeće je 9. januara 2015. dostavilo svu dokumentaciju potrebnu za privatizaciju.

Ministarstvo privrede je potom 21. aprila uputilo zahtev akcionarima Dnevnik AD za donošenje Odluke o prodaji javnog kapitala koji se privatizuje.

Zaključke o prodaji kapitala u Dnevnik AD Novi Sad na vreme su doneli Vlada Srbije, Vlada Vojvodine i Skupština grada Novog Sada, koji imaju više od 99 odsto akcijskog kapitala.

"Urađeno je sve što je traženo i bilo je očekivano da se do 27. maja objavi javni poziv. Zašto on nije objavljen i zbog čega bi sada preduzeće išlo u stečaj jednostavno nije jasno", rekao je Karanović.

"Tražimo odgovor, ali i putokaz za dalji put, jer ne želimo da idemo u stečaj u trenutku kada imamo rešenje za opstanak preduzeća. Ukoliko bi nam Agencija dozvolila, mogli bismo da se dogovorimo sa poveriocima da sačekaju sa naplatom duga i da ih sami isplatimo što bi sprečilo blokiranje računa", objasnio je Karanović.

"Mnogo toga bismo sami mogli da uradimo, jer imamo kapital i sredstva, ali su nam ruke vezane i ništa ne možemo bez Agencije za privatizaciju. Zato i tražimo da nam se razjasni šta se zaista dešava i kako da izađemo iz situacije u kojoj smo se našli, a da ne odemo u stečaj", zaključio je Karanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.