Đurđević: Polarne hladnoće iz SAD ne mogu da dođu do Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2019, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurđević: Polarne hladnoće iz SAD ne mogu da dođu do Srbije

"Polarni vorteks", vazdušna struja koja kružži oko Severnog pola na visini od oko 20 kilometara i uzrokuje vrlo niske temperature u Americi, ne možže fizički da dospe do Srbije, ali se možže očekivati nešto slično, upozorio je klimatolog Vladimir Đurđević.

Klimatolog Đurdević, sa Fizičkog fakulteta u Beogradu, objasio je da je u Americi vrlo hladno jer se "polarni vorteks" sa Severnog pola raspao, pa se hladan vazduh spustio, odnosno došlo je do prodora hladnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vazduha.

"To je prirodni fenomen, ali je poslednjih godina primećeno da je možžda češći ili intenzivniji. Uočeno je da su postali intenzivniji i da zato izazivaju toliko pažžnje", naveo je Đurdević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Kako je objasnio, ovaj "polarni vorteks" ne možže fizički iz Amerike da dođe do Srbije, ali je moguće da se nešto slično dogodi i kod nas.

Jedan od sličnih ekstrema, podsetio je, dogodio se 2012. kada je bilo vrlo hladno, a palo je dosta snega.

Iako je ovaj januar bio hladan, u proseku je topliji od januara iz sredine 20. veka, navodi Đurđević.

S druge strane sveta, u Australiji, temperature se penju i do plus 50 zbog čega je žživot usporen, a žživotinje umiru.

Prema Đurdevićevim rečima, ekstremi će biti sve češći i intenzivniji jer se klima promenila.

U američkom gradu Čikagu hladnoća preti da blokira i železnice i šine koje pucaju od hladnoće.

Zato radnici železnice pale šine koje gore i tako ih štite od pucanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li "polarni vorteks" može da stigne do Srbije?

Izvor: Mondo, 31.Jan.2019

"Polarni vorteks", vazdušna struja koja kruži oko Severnog pola na visini od oko 20 kilometara i uzrokuje vrlo niske temperature u Americi, ne može fizički da dospe do Srbije, ali....Foto: YouTube/printscreen/NBC news.... kod nas se može očekivati nešto slično, upozorio je danas klimatolog Vladimir...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.