Divovska kornjača spasila svoju vrstu od izumiranja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2020, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divovska kornjača spasila svoju vrstu od izumiranja

Diego, kornjača s Galapagosa stara 100 godina, glavna je zvezda programa za spašavanje divovskih kornjači od izumiranja.

Diego, stogodišnja velika kornjača, čiji je legendarni libido zaslužan za spašavanje ove vrste od izumiranja, sada će biti vraćen u divljinu, na jedno od ostrva Galapagosa.

Diego je bio jedan od 14 mužjaka koji su izabrani učestvovati u programu kontrolisanog razmnožavanja ove posebne vrste kornjača, a koji se odvijao na ostrvu Santa Cruz.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Program spašavanja započet je šezdesetih godina dvadesetog veka, a od tada je rođeno više od 2.000 divovskih kornjača.

Za ovoliki broj potomaka najviše je zaslužan Diego. Stogodišnja kornjača otac je stotine malih kornjača, zapravo oko 800 prema nekim procenama.

Program je sada završen, a Diego će se u martu vratiti na rodno ostrvo Española, saopštila je služba nacionalnih parkova Galapagos (PNG). On će se pridružiti populaciji od 1.800 divovskih kornjača koje su vraćene na rodno ostrvo.

Služba parka veruje da je Diega s Galapagosa donela znanstvena ekspedicija pre 80 godina, navodi BBC.

Pre 50 godina na Españoli su ostala samo dva mužjaka i 12 ženki. Da bi spasio svoju vrstu, Diego je dovezen iz kalifornijskog zoološkog vrta San Diego.

Trenutno se nalazi u karantinu, nakon čega će se pobedonosno vratiti na svoje rodno ostrvo Española, koji se smatra jednim od najstarijih delova Galapagosa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Stogodišnja kornjača Dijego spasao svoju vrstu, ima 800 potomaka

Izvor: Radio 021, 15.Jan.2020

Dijego, kornjača s Galapagosa stara 100 godina, glavna je zvezda programa za spasavanje džinovskih kornjača od izumiranja...Dijego, stogodišnja kornjača, čiji je legendarni libido zaslužan za spasavanje ove vrste od izumiranja, sada će biti vraćen u divljinu, na jedno od ostrva Galapagosa...Dijego...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.