Direktor novosadskog “Stana” dao ostavku jer ne može da isplati zaostale plate

Izvor: Blic, 20.Apr.2015, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor novosadskog “Stana” dao ostavku jer ne može da isplati zaostale plate

Direktor JKP “Stan” u Novom Sadu Janko Čobrda podneo je danas neopozivu ostavku na tu funkciju jer nije, kako je naveo, u mogućnosti da ispoštuje dinamiku isplate dve zaostale zarade iz ranijeg perioda, saopšteno je iz tog javnog preduzeća.

Čobrda je radnicima 3. marta dao obećanje da će dinamikom isplate biti predviđeno da se drugi deo zarade za decembar isplati 6. marta i prvi deo zarade za januar do 20. marta, što je ispoštovano, a da se drugi deo za januar isplati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do 4. aprila, što nije bilo u mogućnosti da se ispoštuje.

“Nakon nedelju dana od isteka ovog roka sindikat je organizovao štrajk koji je paralisao rad preduzeća. S opbzirom na to da sam ozbiljan i odgovoran čovek i da ne želim da građani, korisnici usluga JKP ‘Stan’ ispaštaju zbog toga, odlučio sam se na ovaj korak, u nadi da će štrajk biti okončan”, rekao je Čobrda.

Podsetio je da je vrlo brzo nakon što je stupio na dužnost direktora uspeo da odblokira račun preduzeća koji je neprekidno bio u blokadi više od godinu dana, što je dug od 900 miliona smanjio na 700 miliona dinara, izvršio racionalizaciju troškova poslovanja, smanjio nepotrebno veliki broj zaposlenih, naročito u administraciji i sveo broj radnika sa 360 na optimalnih 274.

“Očigledno, to nije bilo dovoljno da se preduzeće postavi na zdrave noge i počnu redovno isplaćivati zarade zaposlenih, kao i zaostale plate iz prošlosti”, navodi Čobrda.

On je dodao da mu je žao što nije uspeo da disciplinu radnika podigne na viši nivo i spreči da mnogi od njih posle radnog vremena, a neki i tokom njega, rade privatno iste poslove koje rade i u preduzeću i time otimaju poslove od JKP “Stan”, umanjujući njegove prihode.

Čobrda je izrazio nadu da će novi direktor to uspeti da uradi, što bi, kako veruje, stabilizovalo poslovanje preduzeća.

Nezadovoljni radnici JKP “Stan” održali su 15. aprila jednočasovni štrajk upozorenja, a zatim su se pridružili protestu svojih kolega iz JKP “Informatika” u centru Novog Sada. Povod je kašnjenje u isplati zarada.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.