Dike novosadske: Stefan Hačko

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2017, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dike novosadske: Stefan Hačko

Ne prekidamo niz pozitivnih i svetlih primera mladih Novosađana koji svojim uspesima vraćaju nadu u bolje sutra. Ovoga puta na Prirodno-matematičkom fakultetu pronašli smo matematičara sa izvanrednim rezultatima.

Za manje od četiri godine, Stefan Hačko uspeo je da završi osnovne i master studije teorijske matematike sa svim desetkama, te da sa nepune 24 godine upiše dva doktorska programa.

Izvanrednim rezultatima postignutim na Prirodno-matematičkom fakultetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prethodili su oni ostvareni u Americi.

"Neka moja želja je bila da ostvarim ono što mladi zovu američki san i da odem u Ameriku i od tada sam počeo da se pripremam za prijemne ispite za Ameriku i odlučio sam da polažem SAT testove iz matematike i fizike i to sam prilično dobro uradio, čak iz fizike sam imao 72 posto bolji rezultat od američkog proseka", kaže.

Ipak, i pored mogućnosti da se naukom bavi u inostranstvu, Stefan bira ostanak u svojoj zemlji. Put ga vodi na već pomenuti Prirodno-matematički fakultet, a indeks pun desetki donosi mu priznanje najboljeg studenta fakulteta. Sve to motiviše ga da nastavi da radi i usavršava se i dalje ne menjajući želju da to čini u Srbiji.

"Moja neka ideja je da ostanem u Srbiji pošto imam odličnu saradnju sa kolegama ovde i imam odličnog mentora koji me vodi i koji je jako perspektivan naučnik, tako da mislim da ja imam ovde budućnost u Srbiji, dobio sam posao kao asistent, tako da sam i sa te neke materijalne strane obezbeđen", kaže.

Oba studijska programa koja Stefan sada pohađa fokusirana su na algebru, a ono u čemu se posebno pronalazi jeste teorija brojeva. U toj oblasti ovaj perspektivni mladić planira da nastavi istraživanja i da svojim znanjem i radom doprinese srpskoj nauci, koja njegovim ostankom zasigurno mnogo dobija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.