Digitalizacija uklanja administrativne prepreke u poslovanju? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2019, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalizacija uklanja administrativne prepreke u poslovanju? (AUDIO)

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED već 11. put je promovisala „Sivu knjigu" sa sto preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji. Šta je učinjeno, a šta propušteno da se učini od preporuka iz prethodnih deset izdanja „Sive knjige", objašnjava direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

"NALED-ova "Siva knjiga" obuhvata 100 preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka za privredu koje mi svake godine dostavljamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vladi", kaže Bojovićeva i dodaje da je poslednjih deset godina reformisano oko 100 procedura koje je NALED predložio.

Ona je u ovoj godini istakla reformu katastra, zatim rešavanje pitanja sezonskih radnika u poljoprivredi, kao i mnoga poboljšanja ostvarena u domenu poreske uprave.

Kada je reč o najvažnijim preporukama "Sive knjige", Bojovićeva izdvaja onu koju privreda odavno traži, a reč je o elektronskom uverenju o plaćenom porezu.

"Privrednici puno vremena izgube čekajući u redovima za dobijanje tog uverenja, te je naša preporuka da bude uspostavljen "onlajn" sistem preko kojeg će oni samostalnim štampanjem dobiti potvrdu", kaže Bojovićeva i dodaje da očekuje da će ove godine najveći napredak biti ostvaren u okviru Ministarstva finansija i Poreske uprave.

Kada je reč o saradnji sa ministarstvima i drugim institucijama, Bojovićeva ističe uspešnu saradnju sa Ministarstvom građevinarstva.

"Izdvojila bih postupak dobijanja elektronskih dozvola za gradnju, s obzirom na to da je reč o procesu koji je trajao 3-4 godine tokom kojih smo intenzivno sarađivali, a nedavno zajedno radili na reformi postupka upisa u katastar nepokretnosti", kaže Bojovićeva.

Opširnije o toj temi poslušajte ovde:

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.