Deronje: Sve više Roma u školskim klupama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2018, 03:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deronje: Sve više Roma u školskim klupama

Svetski Dan Roma ove godine Romi u Deronjama i Bogojevo dočekuju u uređenim naseljima, a uskoro i u novim kućama. Ono što je najvažnije, sve je više Roma u školskim klupama.

Od 1998. godine u OŠ "Vuk Karadžić" u Deronjama deca uče romski jezik i kulturu. Počelo je bojažljivo, a posle 20 godina rada i nastojanja da Romi shvate značaj obrazovanja, od 170 đaka koliko pohađa ovu školu 54 su Romi i uče romski jezik.

"Od prvog razreda učim romski. Najzanimljivije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mi je naša istorija i odakle dolazimo, naše poreklo", kaže Marija Nikolić, učenica sedmog razreda.

Pre više od 40 godina apotekar Rajko Jovanović je odlučio da uzme knjigu u ruke i pokaže da Romi mogu da budu dobri đaci.

"Postali su pametniji, obrazovaniji, shvatili su značaj školovanja. Do nedavno sam bio jedini Rom u stalnom radnom odnosu. Danas je mnogo Roma koji imaju stalno zaposlenje i siguran izvor prihoda.

Romsko naselje čerga u Deronjama danas je uređeno za normalan život i deo  je projekta "Da svaki Rom ima dom".

Ovde su izgrađena vodovodna mreža, rasveta, put..

Nastavak projekta biće izgradnja kuća za 32 romske porodice iz romskog naselja u Bogojevu.

U pet naseljenih mesta opštine Odžaci sredstvima EU biće sagrađene kuće za stanovnike ovog naselja. Trenutno se rade temelji, useljenje je  krajem godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.