Demencija kao pošast

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2018, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demencija kao pošast

Specifičnost doma za penzionere i stara lica u Futogu ogleda se u tome što ova ustanova prima osobe obolele od demencije. Trenutno je takvih 26 korisnika sa blažim i težim stepenom zastupljenosti ove bolesti, a zbog nedostatka smeštajnih kapaciteta 50 zahteva za smeštaj je trenutno na čekanju.

Za smeštaj u tom Domu, u proseku se čeka od tri do četiri meseca.

Za članove porodice, smeštaj predstavlja veliko olakšanje, naročito zbog toga što je rad sa osobama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje boluju od demencije, veoma specifičan i zahtevan.

"Moja mama ruča, pa za par sati dođemo, recimo, posle podne, pred veče, ona se ne seća nekad šta je bilo za ručak", kaže ćerka jedne od korisnica Doma.

"Meni se život premenio od kada je ona tu, jer ko bi mogao da izdrži, znači ne bi mogla nigde ni da odeš ni da mrdneš, jeste da mi to sve dobro platimo, ali to se ne može platiti", ističu srodnici.

Cena smeštaja u staroj zgradi je 36.000 dinara, dok je za boravak na mesečnom nivou u novoj zgradi potrebno izdvojiti 43.000 dinara.

U cenu je uključen ručak, smeštaj i konstantan nadzor.

"Znači demencija kao pošast, sve više ljudi dolazi i praktično u našem domu pola korisnika ima neki vid demencije, neki su teži oblik, neki lakši, početni, ima raznovrsnih demencija i mi smo se pre desetak godina odlučili za prijem takvih korisnika, iako smo običan, klasičan dom, nemamo nikakve posebne uslove", kaže Anđa Beranović, rukovodilac Doma za penzionere i stara lica u Futogu.

Kako kažu iz doma za penzionere i stara lica u Futogu, neophodno im je proširenje prostora zbog velikog broja zahteva koji neprekidno stižu na njihovu adresu.

Takođe, novo istraživanje je pokazalo da se kod starijih osoba, kod kojih se s godinama povećava osećaj brige i straha, neretko razvije Alchajmerova bolest.

Prema studijama rađenim u svetu, ta bolest pogađa od pet do osam odsto stanovništva starijeg od 65 godina.

O tome je, u jutarnjem programu Radio-televizije Vojvodine, govorila doktorka Marija Senić, iz Kliničkog centra Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.