Delove za BMW prave u Banatu

Izvor: Blic, 29.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delove za BMW prave u Banatu

ZRENJANIN - Nemačka firma „Dekslermajer", vodeći svetski proizvođač auto-delova za ekskluzivne marke „mercedes", BMW, „majbah", „bugati", „audi", otvorila je pogon u Zrenjaninu, gde će se sledeće godine zaposliti 1.000 radnika, a potom još 1.000.



Investicija je vredna 10 miliona evra, a konkurs za izbor menadžmenta i radnika, biće objavljen u sutrašnjem broju lista „Zrenjanin".

Početak proizvodnje planiran je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za april 2008. Već u januaru kompanija će formirati menadžment, a nakon toga pristupiće se uređivanju proizvodne hale na površini od 13.000 kvadrata, sa prizemljem i galerijom.

Predsednik opštine Goran Knežević, inicijator otvaranja slobodnih industrijskih zona u Zrenjaninu, nije saopštio gde će se nalaziti proizvodna hala. Nezvanično se saznaje da će biti u podignutom poslovnom objektu „Phiwa - Walther Group", jednoj od 19 zrenjaninskih grinfild investicija.

Pre početka proizvodnje u kompaniji će biti zaposleno oko sto radnika, a do avgusta 2008. godine, prema već utvrđenoj dinamici „Dekslermajera" zaposliće se hiljadu Zrenjaninaca, koji će prethodno proći specijalnu obuku za taj posao.

U zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi kažu da je reč o proizvodnji kablovskih setova, na kojima će raditi uglavnom manuelni radnici. Nezvanično smo saznali da će zaposleni zarađivati 280 i više evra, što je znatno više od zarada u prvoj zrenjaninskoj grinfild investiciji „Pompei", u kojoj plate ne prelaze 150 evra sa smenskim radom.

Kompanija „Drekslermajer" ima proizvodne pogone na četiri kontinenta u 17 zemalja, na 52 lokacije, a zapošljava 38.000 ljudi. Samo u Rumuniji u njoj radi oko 17.000 radnika.

Mađarskoamerički konzorcijum „Biotehenerdži", koji je sa lokalnom samoupravom sklopio ugovor o investiciji od 380 miliona evra u proizvodnju bioetanola u industrijskoj zoni „Jugoistok", na izlazu iz Zrenjanina prema Beogradu, drugi put je zatražio odlaganje početka realizacije ove investicije.

- Mi smo ispunili sve ugovorne obaveze. Opremili smo lokaciju, obezbedili kontakt sa Vladom Srbije, a investitor je zatražio najpre odlaganje šest meseci, a sada još tri meseca - navodi Goran Knežević.

On naglašava da za zonu „Jugoistok" postoji veliko interesovanje drugih investitora i neće još dugo moći da se čeka na pomenuti konzorcijum, koji još nije započeo radove.

Plac dva miliona evra

Gradsko građevinsko zemljište, površine 1,6 hektara, lokalna samouprava je prodala jednom investitoru za čak dva miliona evra. Industrijske zone su postale tesne pa će Zrenjanin uskoro početi da bira investitore, a pogoni će se podizati i u okolnim selima koja prave prostorne planove i projekte za privlačenje stranih investitora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.