Dela Save Šumanovića pred Pančevcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2017, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dela Save Šumanovića pred Pančevcima

Pančevci će dokraja meseca imati priliku da u Narodnom muzeju Pančevo vide neke od najznačajnijih dela našeg čuvenog slikara Save Šumanovića. Izložba je organizovana u saradnji sa Galerijom slika Save Šumanovića iz Šida.

Postavku izložbe nazvane "Poslednja decenija Save Šumanovića" čini svega deset radova, ali su oni tematski reprezentativni za Šumanovićevo stvaralaštvo. Najviše je pejzaža koje je Šumanović i najčešće slikao, zatim aktova i mrtvih priroda. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Autorka izložbe opredelila se za poslednju ujedno i najplodniju deceniju Šumanovićevog stvaralaštva između ostalog i zbog toga što galerija u Šidu poseduje uglavnom dela iz te faze umetnikovog rada.

"Predstavili smo se sa nekim od najpoznatijih slika Save Šumanovića, ali isto tako smo donelo slike koje nisu često izlagane da bi i one doživele predstavljanje publici, da bi možda izazvale neku veću pažnju, i tako postale deo stalne postavke. To je ono što redovno radimo pokušavajući da omogućimo svakoj slici da bude deo postavke. To je malo teško zato što se svi borimo sa muzejskim prostorom, ali evo pokušavamo da ipak nešto uradimo", kaže Vesna Burojević, direktorka Galerije slika Save Šumanovića u Šidu.

Publika u Pančevu moći će da uživa u remek delima jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka do kraja marta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.