Dečijoj bolnici u Novom Sadu uručen inkubator

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2019, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečijoj bolnici u Novom Sadu uručen inkubator

Dečijoj bolnici uručen je novi, savremeni inkubator, koji će se koristiti za zbrinjavanje prevremeno rođene dece. Inkubator je donacija novosadskog preduzeća "Štrand", koje je tim gestom obeležilo 30 godina rada.

Dečja bolnica trenutno ima 30-ak inkubatora. Među njima je dosta starih i podložnih kvarovima, pa je novi, najsavremeniji inkubator, koji je dodeljen Odeljenju neonatologije, bio preko potreban.

"Ima u sebi integrisanu vagu koja prati napredovanje bebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i samim tim beba se ne mora vaditi iz inkubatora da se meri, a takođe postoji mogućnost da se urade sva rentgenska snimanja dok je beba u inkubatoru. Te dece je sve više, a oprema je sve više dotrajala, imamo nekoliko punktova na kojima koristimo ovu opremu, na Klinici za hirurgiju i Klinici za neonatologiju, a možete zamisliti koliko je teško obnoviti opremu tako da ovo nam je jako značajno", kaže Aleksandra Doronjski, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Vojvodini.

Inkubator, u kojem će se zbrinjavati životno ugrožena novorođenčad, košta oko milion dinara, a u novosadskom preduzeću koje je doniralo aparat, smatraju da je ovo najbolji način da doprinesu opstanku porodice, a samim tim i razvoju zajednice.

"Mislimo da ne postoji bolje i lepše mesto da se neki poklon da, ta mala deca koja počinju život u ovoj bolnici trebalo bi da imaju prioritet", kaže doc. dr Jelena Antić, vd direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Vojvodini.

Iako i sadašnji uslovi zadovoljavaju osnovne zahteve lečenja i boravka pacijenata, nedostaje im mnogo toga - od savremene opreme do interneta, kaže direktorkа Instituta za zdravstvenu zaštitu dece.

A svako, makar i najmanje ulaganje doprinosi da boravak dece u Dečjoj bolnici za njih bude lakši i humaniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.