Dečija radionica povodom Dana Dunava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2011, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečija radionica povodom Dana Dunava

NOVI SAD -

Kreativno-obrazovna radionica za decu školskog uzrasta, povodom Dana Dunava, priređena je danas u zaštićenom prirodnom dobru Koviljsko-petrovaradinski rit, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, i u saradnji s Fondacijom "Deci na dar".

Deca su na zanimljiviv način saznala mnogo o važnosti očuvanja Dunava za život i budućnost preko 80 miliona ljudi koji žive u njegovom slivu. Osetila su čaroliju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prirode ritskog kompleksa i saznala kako dolazi do zagađenja reka, ali i šta učiniti da se zagađenje smanji. Uvidela su i značaj prirodnog resursa - vode Dunava važnog za opstanak ekosistema kojem i mi pripadamo, a vožnjom čamcima po ritu pokušala su da vide retke i ugrožene biljne i životinjske vrste.

Čovek je sastavni i neraskidivi deo prirode, koju mora da čuva i održava za sebe i buduće generacije, rekla je na skupu pokrajinska sekretarka za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Dušanka Sremački.

Ona je podsetila da Koviljko-petrovaradinski rit predstavlja područje s posebnom namenom, koje će se naći u gotovo dovršenom Prostornom planu Vojvodine.

Podsekretar u istom resoru Slobodan Puzović je ukazao da su močvare i ritovi, gde spada i prostor gde je današnja radionica održana, veliki prečišćivači reka i mesta gde se ribe rado mreste.

"Kada se reke posle poplava vrate iz okolnih močvara i ritova u svoja korita, njihova voda je znatno kvalitetnija i čistija", rekao je Puzović mališanima.

Radionicom "Hokus pokus vodus" obuhvaćene su diskusije, grupni teorijski i eksperimentalni rad, izveštavanje o rezultatima i edukativne igre.

Posebno je bio zanimljiv kviz "Šta znamo, a šta ne znamo o vodi", dok su u radionici "Operi vodu" ogledima ilustrovani postupci prečišćavanja vode. Kreativnom radionicom "Poruka u boci" završeno je druženje u koviljsko petrovaradinskom ritu.

Dan Dunava se po pravilu obeležava 29. juna, ali takve aktivnosti se sprovode i tokom čitave godine. U 2011. godini kampanja se odvija u 14 zemalja pod sloganom "Aktivni za reke", a koordinator svih tih akcija u Srbiji je Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i Republička direkcija za vode.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DEČJA RADIONICA POVODOM DANA DUNAVA

Izvor: Kurir, 02.Sep.2011

NOVI SAD - Kreativno-obrazovna radionica za decu školskog uzrasta, povodom Dana Dunava, priređena je u zaštićenom prirodnom dobru Koviljsko-petrovaradinski rit, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, i u saradnji s Fondacijom "Deci na dar"...Cilj...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.