Deca uz televizore zaborave na  bolest

Izvor: Blic, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca uz televizore zaborave na bolest

NOVI SAD - Zaposleni u Dečjoj bolnici pokrenuli su akciju „Veliki za male", kako bi za svaku od 100 soba ove ustanove kupili televizor. Kako kažu, ako se televizori nabave, 12.500 mališana, koliko godišnje prođe kroz Dečju bolnicu, lakše bi podnosilo lečenje, jer mališani u ovoj ustanovi ostaju i po nekoliko meseci.

- Nabavka televizora učinila bi da deca lakše prebrode nužne, ali ipak za njih bolne i neprijatne dijagnostičke i terapeutske procedure. Osim što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi bi se uz televizore zabavili, crtani filmovi i emisije bi im i skrenuli pažnju sa situacije u kojoj su - kaže klinički psiholog i koordinator akcije Dušan Vuković napominjući da zaposleni planiraju da uvedu i kablovsko-distributivni sistem za sve sobe Dečje bolnice.

Prosečno vreme boravka u bolnici je sedam dana, ali ima i mališana koji su mesecima smešteni na nekom odeljenju. Vuković objašnjava da osim teških bolesnika, u Dečju bolnicu dolaze i deca koja pate od hroničnih bolesti. Iako njihov boravak u bolnici ne traje dugo, oni dolaze često, te bi i njima prijalo da imaju neku razbibrigu u sobi.

Osim pacijenata koji provode više dana u bolnici, godišnje kroz ambulante prođe 130.000 pacijenata iz cele Vojvodine, te će se novi televizori naći i u čekaonicama. Ukoliko nakon ove nabavke pretekne para, u bolnici će razmotriti i kupovinu nekog medicinskog aparata.

- Akciju smo počeli 15. decembra i planiramo da je završimo 15. januara. Javljaju nam se i građani, ali i razna preduzeća. Svi oni uplaćuju novac na račun bolnice, a imamo uplate od nekoliko stotina dinara, pa do nekoliko desetina hiljada dinara. Svaka donacija nam je podjednako važna i dragocena - priča Vuković.

Dečja bolnica ima četiri dnevna boravka na odeljenjima gde su deca koja se duže leče i koja su njima jedino mesto za neku razonodu i zabavu. Mali pacijenti u njima provode vreme sa vaspitačima i pedagozima, a na raspolaganju su im knjige i slikovnice, mogu da crtaju i slikaju, igraju društvene igre, razgovaraju i druže se. Deca koja dugo borave u bolnici, u saradnji sa nastavnicima iz škole „Milan Petrović" prelaze školsko gradivo, kako bi nadoknadili propušteno u školi.

Spontane akcije

Vuković priča da su u klubu „Piping" samoinicijativno odlučili da naprave žurku, a sav prihod od ulaznica namenjen je akciji „Veliki za male". Žurka je u petak, 28. decembra u 22 sata. Na Salašu 137 gostima su podelili pozivno pismo za potencijalne donatore.

Uplata pomoći

Svi koji žele da se uključe u akciju mogu da uplate novac na tekući račun Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj 840-523667-42, sa naznakom „za humanitarnu akciju". Informacije se mogu dobiti i na broj telefona 064/30-40-560.

Interna televizija

Zaposleni žele da naprave i internu bolničku televiziju, Cilj im je da emituju edukativni program o pravilnoj ishrani, da se bave pitanjima prava dece i drugim temama sličnog sadržaja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.