Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca trče za jedinstvo sveta

NOVI SAD - Deca Novog Sada pridružiće se sutra svetskoj trci "Ran juniti", koja će se istovremeno održati u 340 gradova sveta u 89 zemalja, uz učešće oko 100.000 mališana sa porukom mira i jedinstva.

Ova, druga svetska sportska štafeta, u organizaciji laičkog hrišćanskog pokreta "Fokolari" koji deluje u Italiji i svetu, s blagosovom poglavara Rimokatoličke crkve, okuplja decu različitih naroda, kultura i vera.

Trka u Novom Sadu počine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stazom od Petrovaradinske tvrđave na Dunavu koji je simbol jedinstva naroda Istočne i Zapadne Evrope.

Istovremeno, u Rimu će trčati oko 2.000 dece, predstavnika svih kontinenata, a manifestacija će se prenositi preko interneta i satelita, uz uključivanje učesnik štafete iz različitih zemalja.

Trka "Ran juniti" do sada je dobila pokroviteljstvo Generalnog sekretarijata Saveta Evrope, predsednika Italije, italijanskog Ministarstva spoljnih poslova, a u Novom Sadu će se održati se pod pokroviteljstvom mesne zajednice Petrovaradin.

Pokret "Fokolara" rodio se u Trentu u severnoj Italiji 1943. godine, a osnivač je Kjara Lubik, protagonista ekumenskog dijaloga raznih religija i kultura.

Pokret je odobrila Sveta Stolica 1962. godine, i ponovo potvrdila 1990. godine, a usledila su priznanja pravoslavnih crkava, Anglikanske i Evangeličke, kao i drugih religija, mnogih kulturoloških i međunarodnih tela.

Pokret je je prisutan na svih pet kontinenata, sa akcijama koje afirmišu jedinstvo i nadilaze podele među ljudima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.