Dari Radojević Pesnička povelja manastira Bešenovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2018, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dari Radojević "Pesnička povelja" manastira Bešenovo

Dara Radojević, pesnikinja iz Gornjeg Milanovca, pobednica je ovogodišnjeg pesničkog konkursa "Nevidljiv je pomerač oblaka" koji je, u okviru tradicionalne poetsko-duhovne manifestacije "Bešenovska prinošenja" koja se održava od 2015. godine, raspisao fruškogorski manastir Bešenovo.

U konkurenciji oko 160 pesnika iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Nemačke, Hrvatske, Bugarske i drugih zemalja, žiri u kojem su bili pesnik Blagoje Baković (predsednik), zatim pobednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prethodna tri konkursa Jovanka Novković Perge, Vladimir Jović i Boško Lomović i iguman Bešenova, arhimandrit Arsenije Matić, je kao najbolju označio njenu pesmu "Nevidljiv je pomerač oblaka" i dodelio joj "Pesničku povelju" najstarijeg manastira na Fruškoj gori koji je, s kraja 13. veka, osnovao kralj Dragutin Nemanjić.

Ta pesma je, kako je navedeno u obrazloženju žirija, još jedna potvrda da je Radojevićeva jedna od naših najznačajnijih pesnikinja danas - pesnikinja lepih, srpskih reči, pesnikinja dobrote i ljudskosti i pesnikinja dubokog poetskog promišljanja sebe i svega oko i iznad sebe.

Na konkursu koji je i po broju učesnika i po kvalitetu pesama prevazišao sva tri prethodna, žiri je, takođe jednoglasno, odlučio da dodeli i dve druge i četiri treće nagrade i 16 pohvala.

Druge nagrade pripale su Jasni Milenović iz Sremske Kamenica („Smisao života") i Sunčici Radulović Torbica iz Novog Sada („Gračanički tipik"), dok su treće nagrade dodeljene Žaklini Mančić iz Žitkovca („Nevidljiv je pomerač oblaka"), Sari Jovanović iz Kraljeva („Osmeh oblaka"), Biljani Deletić Milošević iz Beograda („Molitva monaha) i Milojku Kaloseroviću iz Čačak („Orem zenicu oka svoga").

Žiri je pohvale dodelio Ivanu Gaćini iz Zadra („Na nadsvodnoj pređi"), zatim pesnicima iz Beograda Goranu Vitiću („Molitva"), Vesni Radović („Na ispovesti kod presvete Bogorodice savinske") i Jovanu N. Bundalu („Božija svemoći"), Ani Stajkovoj Ivanovoj iz Plovdiva u Bugarskoj („Nevidljiv je pomerač oblaka") i Dragici Šreder iz Jagodine („Omaž presvetoj bogorodici").

Pohvale su dobili i Pavel S. Đurčok iz Zrenjanina („Oblakovođa"), Vesna Fekete iz Sremskih Karlovaca („Nevidljiv je pomerač oblaka"), Marko Jovičić iz Temerina („Bešenovo"), Slavko Vuković iz Berana („Nadnaravne ravni"), Vesna Bobić iz Bešenova („Božija volja"), Jesenjin J. Turkić iz Banja Luke („Nevidljiv je pomjerač oblaka") i pesnici iz Novog Sada Vladimir Bajić („Nebeskom rovu"), Gordana Jovanović Šarić („Pretproleće"), Ljiljana Fijat („Pomerač oblaka") i Nikola Rausavljević („Ispovest").

Po tradiciji, priznanja nagrađenim i pohvaljenim pesnicima biće uručena pod stoletnim lipama porte manastira Bešenovo, o letnjoj manastirskoj slavi Svatim Kiriku i Juliti, u subotu, 28. jula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.