Dani ludaje: Najteža bundeva 288 kilograma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2017, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dani ludaje": Najteža bundeva 288 kilograma

Čuveni "Dani ludaje" održani su u Kikindi. Na 32. ''Danima ludaje'', proglašeni su pobednici sa najtežim i najdužim plodom bundeve.

Posle dugo godina, titula ostaje u Kikindi jer je sa svojih 288 kilograma proglašena najteža bundeva Blaže Jelića. Jelena Vukadinović iz Jarka u Sremu oborila je apsolutni rekord manifestacije sa najdužim plodom tikve od 294,5 centimetara.

Više od 500 litara vode dnevno, seme domaće proizvodnje i relativno dobri vremenski uslovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bili su dovoljni da se proizvede pobednička ludaja od 288 kilograma. Ovogodišnji pobednik je Kikinđanin Blaže Jelić, koji se proizvodnjom bundeva bavi svega nekoliko godina i nada se da je ovo za sada samo početak uspešnog uzgoja.

''Najdraže mi je što je prva nagrada ostala u Kikindi. Zaista sam imao nameru da konačno Kikinđanin bude na pobedničkom postolju'', kaže Blaže Jelić, prvo mesto za najtežu bundevu.

Apsolutni rekord manifestacije u kategoriji najdužih plodova tikve oborila je Jelena Vukadinović iz Jarka u Sremu sa ludajom dugačkom 294, 5 centimetara.

''To je veliko iznenađenje bilo i za nas. Mi smo dobili seme, pokušali proizvodnju i definitivno smo uspeli u tome'', kaže Jelena Vukadinović, prvo mesto za najdužu tikvu.

Drugo mesto za najtežu ludaju osvojio je Dušan Jankov iz Čuruga, dok je trećeplasirani bio Milan Desnica iz Savinog Sela. Proizvođači koji su se istakli u kategoriji najdužeg ploda bili su drugoplasirani Zemunac, Stevan Matić, dok je treće mesto pripalo Nebojši Žuniću iz Hrtkovaca.

32. ''Dane ludaje'' organizovao je Grad Kikinda. "Dani ludaje" su najveća manifestacija sa severa Banata.

Tokom četiri dana, koliko traje manifestacija, očekuje se dolazak preko 80.000 posetilaca.

Najveće interesovanje, pored muzičkog programa, vlada za čuveni Banatski fruštuk sa specijalitetima od ludaje, Seoski rogalj na kom će biti predstavljena sela kikindske opštine i gostiju, tu je Evropski kutak na kome će biti predstavljeni gosti iz inostranstva, dok je Gostinska soba namenjena ljubiteljima scensko muzičkog programa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.