Dani barokne muzike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2014, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani barokne muzike

Danas će, u Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu u 20 časova, a u okviru III. međunarodnog festivala "Dani barokne muzike", nastupiti po prvi put u Novom Sadu i u Srbiji novoosnovani ansambl "Beogradski barokni solisti”, pod umetničkim vođstvom dirigenta i čembaliste Predraga Goste, našeg svetski-priznatog stručnjaka za baroknu muziku.

Na koncertu pod nazivom "Hendl u Italiji" biće izvođeni Italijanski dueti i violinske sonate Georga Fridriha Hendla, koje je kompozitor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stvorio pod uticajem italijanske muzičke tradicije XVIII veka. Ovaj koncert je ujedno i svečano otvaranje Festivala koji će trajati do 15.11. u Novom Sadu.

Ansambl "Beogradski barokni solisti” nastao je ove godine kao rezultat zajedničke saradnje mladih umetnika u Beogradu kroz majstorske kurseve Barokne akademije i zajedničke potrebe za stvaranjem novog profesionalnog ansambla koji specijalizuje izvođenje barokne muzike na istorijskim instrumentima i na istorijski informisan način.

III Festival "Dani barokne muzike" u Novom Sadu održava se u organizaciji Vojvođanskog udruženja za ranu muziku, koji ove godine predstavlja festival u koorganizaciji sa beogradskim Studijom za ranu muziku.

Umetnički direktor Festivala je brazilska barokna flautistkinja Meila Tomé Pihler, koja već nekoliko godina živi i radi u Novom Sadu, gde svojim aktivnostima kulturno obogaćuje ponudu grada i regiona.

Na Festivalu će ove godine, osim Beogradskih baroknih solista, nastupiti i lautista Darko Karajić (10.11.), Vokalni studio “Orfelin” sa dirigenticom Tamarom Adamov Petijević (12.11.), kao i Meila Tomé, čelistkinja Danijela Milutinović i čembalista Predrag Gosta (15.11.).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.