Dani Slovenije u Pančevu, ambasador otvorio izložbu fotografija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2021, 17:17

"Dani Slovenije" u Pančevu, ambasador otvorio izložbu fotografija

Slovenački ambasador Damjan Bergant danas je u pančevačkoj Gradskoj kući svečano otvorio izložbu fotografija "Vozom kroz Sloveniju" autora Josipa Vebera i Blaža Kavčića, organizovanu u okviru manifestacije "Dani Slovenije", koja traje u Pančevu od 17. do 27. juna.

"Veoma mi je drago da imamo danas ovde izložbu o železnici, koja predstavlja ne samo železničku strukturu, nego i Sloveniju kao takvu i mnogo sam ponosan na ovakve fotografije i izložbu", rekao je Bergant.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ambasador Slovenije je istakao da ga raduje što je Pančevo multukulturalan grad sa 24 naroda i narodnosti, a među njima i slovenačka zajednica koja se "ovde oseća dobro i neguje svoju kulturu".

"Pančevo je zaista multikulturalan grad koji se trudi da uvaži sve zajednice koje žive ovde. Želimo da se oni osećaju dobro i da osete Pančevo kao svoj grad, a ovakva izložba i manifestacija je upriličena upravo iz tog razloga, jer zajednica Slovenaca u Pančevu postoji i nije mala, i ovaj događaj je od značaja i za slovenačku zajednicu, ali i za grad", ocenio je pančevački gradonačelnik Aleksandar Stevanović.

Predsednik Udruženja Slovenaca iz Pančeva Veber istakao da mu je drago što je posle nekoliko gradova izložba došla u njegovo rodno mesto, i da je sa kolegom fotografom Kavčićem nastojao da uhvati "neke neobične i zanimljive kadrove, jer generalno Slovenija je prelepa zemlja, 2018. proglašena za najčistiju u svetu".

Svečanost su, pored kratkog promotivnog filma o Sloveniji, upotpunile učenice Muzičke škole "Jovan Bandur" Petra Vitomirov i Helena Delić koje čine tamburaški duo Fantastik, a posetioci su mogli da uživaju i u prezentaciji slovenačkih jela i specijaliteta, koje su pripremili učenici i profesori ugostiteljskih smerova Ekonomske škole "Paja Marganović" iz Pančeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.