Danas je Ognjena Marija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2022, 06:11

Danas je Ognjena Marija

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Svete velikomučenice Marije, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Ognjena Marija se poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.

Sveta Marija rođena je krajem trećeg veka u Antiohiji, tokom vladavine rimskog cara Dioklicijana, velikog protivnika hrišćanstva.

Kao jedinica neznabožačkih roditelja, krstila se u 12. godini, zbog čega je se otac odrekao. Zbog vere u Gospoda, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teških muka, posečena je mačem u 16. godini.

Njene mošti su postale čudotvorne i isceliteljske, pa su oduvek poštovane.

U narodu se veruje da je Ognjena Marija sestra Svetog Ilije i Svetog Pantelejmona, a kao i oni, spada u ognjevite svece. Obeležava se i kao krsna slava.

Na Ognjenu Mariju se ne radi, pogotovo žene, jer se smatra da na taj dan nijedan posao ne može doneti sreću.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas je Ognjena Marija, prema običaju se ne radi ni u kući ni u polju

Izvor: RTS, 30.Jul.2022

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i zaštitnicu žena. . Sveta Marina rođena je krajem trećeg veka, tokom vladavine cara Dioklicijana u Južnoj Anadoliji,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.