Danas ćemo moći da vidimo supermesec

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2020, 00:26

Danas ćemo moći da vidimo "supermesec"

Pun mesec koji će se u našem delu sveta na nebu pojaviti u noći između utorka i srede u ranim jutarnjim satima biće na najbližoj mogućoj tački u odnosu na planetu Zemlju, što je astronomski fenomen poznat pod nazivom "supermesec".

Ovaj mesec, koji nazivaju još i ružičasti super mesec, nalaziće se na udaljenosti od 357.035 kilometara od naše planete i biće sjajniji i veći od svih punih meseca ove godine.

On zapravo neće biti ružičast, ali će biti najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i najsjajniji od svih punih meseca, navodi portal SajensAlert.

Iako razlika nije uvek lako uočljiva sa Zemlje, "supermesec" se može činiti 7 odsto većim i 15 odsto blistavijim od prosečnog punog meseca.

Oni koji propuste priliku da uživaju u posmatranju ove pojave neće dugo čekati na novu šansu jer će se, posle marta i aprila, novi "supermesec" pojaviti i u maju.

Inače aprilski pun mesec naziva se ružičasti (Pink) zbog ružičastih cvetova koji cvetaju u rano proleće.

U Evropi i SAD on će moći da se vidi u noći između utorka i srede, u Australiji u sredu uveče.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Super Mesec: Evropa obasjana mesečinom u fotografijama

Izvor: Danas, 08.Apr.2020

Posmatrači zvezda su uživali u pojavi onog što je poznato kao ružičasti Mesec na noćnom nebu iznad Evrope. Uprkos imenu, nema nikakve primetne razlike u boji u odnosu na pun mesec – koji dostiže vrhunac u 4:55 časova u sredu. Ime ružičastog super Meseca je referenca severno-američkih starosedelaca...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.