Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2018, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Danas se obeležava dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. 18. maj je u Srbiji zvanično ustanovljen kao dan sećanja prošle godine, a ove ga dočekujemo sa poražavajućom statistikom. Od početka godine ubijenо je 18 žena, i u još dva slučaja postoje indicije da je u pitanju femicid.

U odnosu na 29 slučajeva femicida koji su se dogodili prošle godine, ovogodišnji broj žrtava predstavlja drastično povećanje i alarm koji poziva na hitnu reakciju nadležnih organa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Svaka treća ubijena žena obraćala se nekoj od nadležnih institucija.

Aleksandra Nestorov, Autonomni ženski centar kaže:

"Činjenica da su žene prijavljivale nasilje pre nego što su ubijene govori o tome da je izostala procena bezbednosnih rizika ili ona nije urađena adekvatno i u odnosu na to nisu primenjene adekvatne mere koje bi shodno procenjenim rizicima trebalo preduzeti, pa samim tim sprečiti nasilnika da dalje vrši nasilje, kazniti ga, a sa druge strane obezbediti podršku i zaštitu za žrtvu".

Reakcija nadležnih institucija, a pogotovo centara za socijalni rad trebala bi da bude brža i pravovremena. Možda će neke buduće generacije socijalnih radnika većim uključivanjem u problematiku pomoći da se crna statistika smanji.

"Jako je važno pogotovo meni i nama studentima, budućim socijalnim radnicima koji ćemo se susretati sutra sa ženama žrtvama nasilja da budemo ovde ispred svih tih žrtava zato što ovde se radi o femicidu, jako je bitno da se čuje za te žene jer ako one ne mogu da pričaju mora neko da stane ispred njih", ističe Teodora Baškalo, studentkinja socijalne politike i socijalnog rada.

Ministarstvo za rad zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja u svom saopštenju povodom 18. maja naglašava da podržavaju delovanje centara za socijalni rad i navode da su prošle godine pružili podršku za 16 499 osoba sa iskustvom nasilja i izrekli 5 253 mere zaštite.

Istraživanja o rasprostranjenosti nasilja prema ženama pokazuju da svaka druga žena u nekom trenutku svog života trpi neki oblik nasilja u porodici. U Srbiji žene u najvećem broju slučajeva ubijaju sadašnji ili bivši partneri i to nožem ili iz vatrenog oružja. Mesto ubistva je po pravilu dom žrtve, podaci su Autonomnog ženskog centra.

Od početka godine 18 žena ubijeno je u porodičnom nasilju, i u još dva slučaja se sumnja na femicid. U poslednjih 8 godina u Srbiji je ubijena 251 žena, a čak 40 odsto njih imalo je dodira sa nekom vrstom nasilnika. Poražavajući je i podatak da su 80odsto slučajeva nasilja u porodici prisutna deca. Nasilje u porodici može da prijavi svako, ne samo žrtva ili njena porodica. Građanke i građani takođe to mogu uraditi anonimno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dan sećanja na žene žrtve nasilja danas na Trgu slobode

Izvor: NoviSad.com, 18.Maj.2018

Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja biće obeležen danas od 16h okupljanjem na Trgu slobode. Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovila je Vlada..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.