Dan pobede obeležen i u Inđiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2016, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan pobede obeležen i u Inđiji

Polaganjem venaca i odavanjem pošte palim borcima i žrtvama fašizma SUBNOR opštine Inđija obeležio je Dan pobede nad fašizmom i završetak Drugog svetskog rata. Na prijemu u zgradi Opštine Inđija bili su prisutni predstavnici lokalne samouprave, predstavnik ruske ambasade i predstavnici SUBNOR-a.

Posle svečanog prijema u skupštinskoj sali inđijske opštine na kojem su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave kao domaćini, članovi SUBNOR-a i predstavnici ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ambasade u Srbiji prisutni su položili vence na spomenik Podunavskom partizanskom odredu u centru Inđije, zatim na spomenik pilotima Sovjetske armije – Popov Petar Romanovič i Finkelberg Boris Ševaljevič i istaknutim borcima NOR-a –Dragoljubu Stojanoviću-Brunu, Miloradu Stojiću- Gorčilu i Petru Stojanoviću na groblju broj 1, kao i na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma na groblju broj 3.

Prvoborcima je od velike važnosti sećanje na njihove pale saborce, malo ih je živih koji mogu posvedočiti o stradanjima od pre 71 godinu.

Vladimir Vuksanović Vlada, učesnik NOB-a se priseća:

"Sećam se rado osmeha i radovanja u gradovima i mestima gde smo dolazili kao oslobodioci, ali se sećam i teških ratnih dana i stradanja mojih drugova".

Lokalna samouprava sa ponosom obeležava dan oslobođenja od fašizma obzirom da je Inđija dala nekoliko stotina boraca dok je Srem dao preko 10.000 učesnika u ratu.

"To su cifre koje se ne smeju zaboraviti i zanemariti, treba negovati sećanje na pale borce koji su dali život za našu slobodu „ istakao je Milan Bodiroža zamenik predsednika opštine Inđija.

Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni.

Državna komisija bivše SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.