Dan meksičke kulture u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan meksičke kulture u Novom Sadu

Dan meksičke kulture pod nazivom "Meksiko kroz grafike i slova" biće obeležen u ponedeljak, 2. marta u organizaciji Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u saradnji sa ambasadom Meksika.

Program se sastoji iz dva dela. Prvi deo je izložba "Govor tela" Horhea Marina u Paviljonu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, a drugi je tribina "Moderni klasici meksičke književnosti: Oktavio Pas i Karlos Fuentes" koja će biti održana u Svečanoj sali Filozofskog fakulteta.

Izložba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teži da prikaže kontinuirani dijalog između grafičkog rada Horhe Marina i onih pisaca koji su ljudsko telo izražavali kroz reči.

Oktavio Pas, Alehandro Oliveros, Mario Benedeti, Agustin Arteaga, Amado Nervo i Lili Kasner imena su latinoameričkih pisaca i likovnih kritičara koji su svojim pisanjem pripovedali i prenosili mentalne slike koje se materijalizuju u ovom izboru grafičkih otisaka.

Horhe Marin (1963) jedan je od najznačajnijih savremenih meksičkih figurativnih umetnika. Njegove skulpture u bronzi odišu snagom i stvaralačkom energijom, a dinamična tela u pokretu odolevaju zemljinoj teži i prepuštaju se rotaciji na jednoj tački.

On se tokom 25 godina svoje karijere uspešno oprobao u radu sa raznim materijalima, a za svoja dela dobio je brojna nacionalna i međunarodna priznanja.

Taj autor eksperimentiše i sa formama, od minijatura do monumentalnih skulptura i grafika. Naročita osobenost Marinovog dela je dijalog koji uspostavlja sa publikom, razvijajući spontanu igru između saučesnika u ekspresiji i recepciji umetničkog dela.

Učestvovao je na više od 200 kolektivnih i individualnih izložbi, a njegova dela izložena su u najznačajnijim galerijama i muzejima širom sveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.