Dačić: Rešavanje ukrajinske krize prioritet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2015, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Rešavanje ukrajinske krize prioritet

Na prvom zasedanju generalne skupštine, OEBS, ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS, istakao je da će jedan od najvažnijih prioriteta srpskog predsedavanja OEBS-u svakako biti rešavanje krize u Ukrajini.

"Predsedavanje Srbije OEBS dolazi u veoma teškom trenutku. Strašni napad pre dva dana u istočnoj Ukrajini, u kojem je nekoliko ljudi ubijeno i ranjeno, je još jedan dokaz ove tvrdnje. Snažno sam osudio ovaj napad i izrazio moje najdublje saučešće porodicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žrtava. Pozvao sam sve strane da odmah obustave upotrebu sile i pokažu uzdržanost. I sada ih ponovo pozivam da to urade i podvlačim neophodnost punog poštovanja prekida vatre", istakao je Dačić dodavši da situacija u i oko Ukrajine i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju stabilnosti regiona, kao i evropskoj i globalnoj bezbednosti.

Dačić je podvukao i da i dalje namerava da blisko radi sa "Trojkom" na iznalaženju mirnog rešenja.

"Neposredno uoči preuzimanja predsedavanja imao sam sastanke sa kolegama iz Ruske Federacije i Ukrajine, kao i sa nekim kolegama iz zemalja EU, i svi su oni ponovili spremnost da sarađuju na mirnom rešavanju krize u Ukrajini. Brojni sagovornici ukazali su na odlične odnose Srbije sa svim ključnim faktorima kao potencijalnu prednost. Mogu da vas uverim da je Srbija spremna da deluje kao pošten posrednik u ovom procesu i da na nepristrasan i transparentan način koristi prednosti koje OEBS nudi kao organizacija", Kaže Dačić.

Dačić je, još jednom podsetio i da međunarodna zajednica treba da ostane budna pred novim terorističkim pretnjama, nakon nedavnih događa i Parizu kada je stradalo 12 novinara satiričnog lista "Šarli Ebdo".

"Ovaj užasan akt nasilja istakao je neka veoma važna pitanja i sve veće pretnje našim društvima. Potrebno je zaštititi slobodu izražavanja i novinare od sve većih izazova kojima su izloženi. Moramo biti nedvosmisleni u našoj osudi svih oblika terorizma, a istovremeno obezbediti da naša društva ostanu ujedinjena protiv pokušaja da se stvore podele na verskoj osnovi. Sve naše vlade su dužne da preduzmu neophodne mere ne samo u pogledu borbe protiv terorizma i pružanja bezbednosti našim građanima, već i u pogledu negovanja tolerancije i nediskriminacije u našim društvima".

Na kraju, ministar spoljnih poslova Srbine, zaključuje da će se Druga dimenzija predsedavanja Srbije OEBS, baviti pitanjima koja su delimično motivisana našim nacionalnim prioritetima kao što su borba protiv korupcije, upravljanje vodama i smanjenje rizika od katastrofa i pripravnost.

Nastojaćemo da dalje unapređujemo i jačamo sprovođenje svih obaveza u oblasti ljudske dimenzije OEBS putem jačanja nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava. Akcenat će biti na vladavini prava, slobodi izražavanja i slobodi medija, uključujući bezbednost novinara, slobodu okupljanja i udruživanja, zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina i promovisanje tolerancije i nediskriminacije", ističe Dačić.

Navodeći da mnoge od tema kojima se bavi OEBS iziskuju multidimenzionalni pristup, uz uključivanje omladinske i rodne perspektive, što predstavlja još jedan kvalitet OEBS, ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić imenovao je specijalne predstavnike za omladinu pri OEBS.

''Imam zadovoljstvo da najavim da ćemo mi prvi imenovati specijalne predstavnike za omladinu. Svesni važnosti negovanja većeg učešća omladine u političkom životu i procesu odlučivanja, doneli smo odluku da nastavimo sa inovativnom praksom naših švajcarskih kolega koja je inicirana u Bazelu i da im pružimo priliku da učestvuju na Stalnom savetu.''

Ambasadoru mladih pri OEBS biće Milena Stošić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija od danas i zvanično na čelu OEBS-a

Izvor: Mondo, 15.Jan.2015

Srbija je danas i formalno od Švajcarske preuzela predsedavanje OEBS-u na Stalnom savetu te organizacije u Beču. Kompromis, dijalog i mirno rešavanje sporova biti glavne premise kojima će se Srbija rukovoditi, kaže Dačić...Foto: AP Photo/Keystone,Laurent Gillieron..Srpske vlasti veruju da će...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.