Da li je opasan pas ili njegov vlasnik?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2023, 21:22

Da li je opasan pas ili njegov vlasnik?

U Srbiji je u poslednjih nekoliko godina zabeleženo oko 78 hiljada napada pasa na ljude. Taj podatak je zabrinjavajući i otvara mnoga pitanja – od toga zašto psi napadaju, postoje li sankcije za nesavesne vlasnike do onog da li je opasan pas ili njegov vlasnik?

„Šarplaninac izujedao čoveka“, „Doberman izujedao trojicu mališana“, „Staford izujedao ženu do smrti“ – samo su neki od incidenata, u kojima su vlasnički psi napali prolaznike. Zahvaljući brzoj reakciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ćerka Novosađanina Dalibora Jurića prošla je bez posledica, kada ih je prilikom večernje šetnje, napao agresivni pitbul terijer, koji nije imao korpu. A moglo je biti i drugačije.

„Posle toga sam saznao da su stanari te zgrade prijavili vlasnika, koji je imao pored tog psa još tri, dolazilo je do incidenata, bila su tri ujeda, vlasti su reagovale“, rekao je Jurić.

Prema podacima Pasterovog zavoda u Novom Sadu, tokom prošle godine, od 1.367 prijava u Južnobačkom okrugu, 197 je bilo zbog ujeda vlasničkog psa, najviše u Novom Sadu - 70. Kako navode u Upravi za veterinu nadležnog Ministarstva, po izlasku na teren, veterinarski inspektori najpre proveravaju neophodnu dokumentaciju.

“Da li je životinja obeležena i, najvažnije, vakcinisana protiv besnila, a zatim životinju upućuje na opservaciju u trajanju od 10 dana, u izolator, karantin“, kazala je Olivera Vukelić, šef Odseka veterinarske inspekcije za zdravlje i dobrobit životinja.

Nakon karantina, pas se vraća vlasniku, od čije discipline će zavisiti hoće li se slična situacija ponoviti. Vlasnik odgajivačnice dobermana, naglašava da nije presudno o kojoj rasi je reč, svi psi su tempirane bombe, ako nisu prošli socijalizaciju, kako sa ljudima, tako i sa drugim psima.

Postavlja se onda pitanje, da li je opasan pas, ili njegov vlasnik ?

„Da li je isključiva odgovornost na vlasniku ? Jeste. Pričamo o dvorištu, ne pričamo o šetnji, pričamo kako su oni izleteli iz dvorišta. To ne može, to mora da bude ograda, ne sme pas da izleti iz dvorišta“, napomenuo je Milan Minja Matić, vlasnik odgajivačnice dobermana iz Bečeja.

A ukoliko pomenuta pravila vlasnik nije ispoštovao i dođe do napada, preostaje vam da ga tužite, za nadoknadu štete. Naravno, ukoliko sa sigurnošću znate ko je pravi vlasnik psa.

“Kada se određenim policijskim radnjama ili uz pomoć vaših svedoka koji su prisustvovali događaju, utvrdi ko je bio vlasnik psa i mnogo lakše možete dokazati svoje tvrdnje u eventualnom sporu protiv vlasnika psa“, izjavio je advokat Dejan Dubajić.

U protivnom, kako ističe Dubajić, sudski procesi se mogu iskomplikovati i odužiti, i ne postoji garancija, da će po vas biti pozitivnog epiloga, niti da će nesavesni vlasnik biti sankcionisan. Svaki pas koji je naneo ozledu čoveku u Centralnoj bazi koju vodi Ministarstvo poljoprivrede, označava se kao „opasan pas“.

Zapis o temperamentu vlasnika, ne ostaje nigde....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.