Izvor: Magyar Szó, 25.Avg.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li deca treba da putuju sa migrantima?

Migranti koji prolaze opštinom Kanjiža sve više problema stvaraju i u saobraćaju. Više se građana žalilo da izbeglice ne poznaju saobraćajne propise, ne samo danju, nego i noću hodaju putem u većim grupama, i ne sklanjaju se ni posle zvučnih signala vozača. Zbog toga se desilo više nesreća.

Od kada su se pojavili migranti, pojavili su se i problemi u javnom saobraćaju, meštani su istisnuti iz prepunih autobusa ili nednostavno ne žele da putuju sa migrantima. Građane opštine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << roditelje, najviše brine da će im deca od prvog septembra biti prinuđena da se voze istim linijama koje prevoze i izbeglice. Za rešenje problema roditelji su započeli akciju skupljanja potpisa za peticiju u kojoj od srpske vlade traže da se osigura posebna autobuska linija za đake koji putuju.

Sa ovim problemom se javnosti prva obratila Tinde Solnoki iz Horgoša, čije dete pohađa srednju školu u Kanjiži. Ona se brine ne samo za svoje dete, nego misli da se radi i o problemu koji se tiče cele zajednice.

- Ova sadašnja situacija je veoma zabrinjavajuća za nas, vidimo da su autobusi prepuni migranata; ne samo sedišta, nego su cela vozila prebukirana. Ne mogu zamisliti kako bih dopustila da moje dete svakodnevno putuje u ovakvim uslovima. Trebala da se brinem i kako će se vratiti iz škole – priča Tinde koja se obratila javnosti za pomoć.

- Prvo sam se obratila školi gde su mi rekli da će me informisati nakon sednice, ali još nisam dobila odgovor. Nakon toga sam se obratila listu „Mađar so” a svoju zabrinutost sam podelila i na Fejsbuku, gde je moju inicijativu podržalo dosta roditelja iz Kanjiže. Oni su inicirali da napišemo peticiju koju svako može potpisati na internetu i u kojem tražimo, po mom mišljenju, s pravom, da se pokrene posebna linija, koja će biti dezinfikovana i koja će prevoziti isključivo đake sve do škole.

Potražili smo direktora srednje škole u Kanjiži, gde nam je Zoltan Šarnjai rekao da mu je u lokalnoj samoupravi obećano rešavanje problema prevoza učenika i potvrdio da će nastava početi prvog septembra.

Rukovodioca odeljenja za privredu, finansije i razvoj lokalne samouprave Roberta Fejstamera smo pitali da li je istinita informacija da će se deca prevoziti novim autobusima.

- Lokalna samouprava Kanjiže je podržala inicijativu roditelja i već nedeljama radi na rešavanju problema baš zbog toga što nam je preostalo veoma malo vremena do početka škole, i kako smo se uverili, ukoliko čekamo pomoć vlade, onda ćemo morati dugo čekati. Zbog toga, iako rešavanje situacije nije naš posao, ipak smo kupili nove autobuse prihvatajući deo troškova, koji će prevoziti isključivo decu.

Fejstamer je dodao da će detaljne informacije o tome koliko će autobusa prevoziti učenike dati sledeće nedelje.

U Horgošu su se u četvrtak uveče desile i dve saobraćanje nesreće. Prema izjavama oba puta su vozila udarila u kolonu migranata koji su išli putem. Kažu da se jedna nesreća dogodila u ulici Bele Bartoka, a druga na Kanjiškom putu. O ovoj drugoj nesreći nam je pričao svedok koji kaže da je čuo udarac. Dodaje da je bilo dvoje povređenih koji su zadobili teže povrede, ali je vozač napustio lice mesta.

- Nesreća se dogodila uveče oko pola deset: jedan muškarac i jedna trudnica su teže povređeni, i njih je hitna pomoć, koja je stigla na lice mesta, odvezla u bolnicu – kaže svedok, dodajući da je policija tek nakon pola sata i nakon vozila hitne pomoći stigla na lice mesta. Više meštana se žalilo zbog postupka policije: jedan čovek nam je pričao da su izbeglice nedavno noću preko ograde ušle u njegovo dvorište, ali je uzaludno zvao policiju telefonom, nisu izašli na lice mesta.

- Pitali su me da li su u dvorište upali Romi ili izbeglice. Ja sam rekao da su stranci, a oni su rekli da u tom slučaju ne mogu da učine ništa – kaže meštanin.

Tinde Solnoki se već žalila i u mesnoj zajednici kada je pre nedelju dana doživela nešto krajnje čudno:

- Radim u maloj prodavnici u okolini gde svakodnevno prolaze migranti. Prošlog četvrtka, baš pre nego što smo zatvorili radnju, pred njom se pojavila grupa od sto i pedeset ljudi, a ja sam htela da pozovem policiju, jer sam sama, a pored toga i žena, i ne smem da izađem među njih. Popodne, u 15 i 50 časova, sam pozvala policiju u Horgošu, ali su se na telefon javili u Kanjiži, što mi je bilo čudno. Ispričala sam da se spremam da zatvorim radnju, ali me je strah izaći, a oni su mi rekli da izađem i da ih lepo zamolim da odu. Pitala sam gde je lokalna policija, da li zaista nema nikoga ko bi došao na deset minuta dok zatvorim radnju, ali su mi spustili slušalicu. Još moram reći da se, kada sam izašla, manja grupa okupila oko mene, čak je jedan od njih izvadio ključeve iz mojih ruku. Mislila sam da ću pasti u šok, ali me nisu dirali, a i ključ su mi vratili. Ne znam kakva im je bila namera, ali sam se jako uplašila.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.