Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2019, 18:23

Da li ćemo dobiti novi zakon o kvalitetu mesa?

Da li ćemo dobiti novi zakon o kvalitetu mesa?

Veliku sumnju u bezbednost i kvalitet prerađevina predstavlja prisustvo mehanički separatisanog mesa. Ipak, novi pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa i poluproizvoda od mesa trebalo bi uskoro da definiše tu oblast.

Viršla sa aditivima ili čista kobasica? Tradicionalni ćevap ili proizvod sa sojom ili dodatim belančevinama? Šta zaista sadrži ono što jedemo? Na ovo pitanje odgovor trenutno nije najjasniji čak ni ukoliko čitate šta piše na proizvodu koji kupujete... >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Takođe, obaveza proizvođača će biti i da navede od koje životinje je proizvod dobijen, a neće biti dozvoljeno usitnjavanje živine pred kupcima budući da se ovaj postupak vodi kao rizičan za bezbednost hrane, što znači da će trgovci uskoro moći da prodaju mleveno meso živine isključivo u originalnom pakovanju.

“Pravilnik se odnosi na kvalitet usitnjenog mesa - da li unutra ima separatsanog mesa, da li kosti koje su prerađene ili nešto tome slično. Potrošači do sad nisi bili informisani kakvog kvaliteta je proizvod dok će sad to morati da bude od strane proizvođača definisano na samoj deklaraciji proizvoda i da ujedno potrošač zna kakavog kvaliteta proizvod jede, rekao je Marko Dragić iz Udruženja za zaštitu potrošača.

Nova pravila stupaju na snagu prvog marta naredne godine što znači da će do tada proizvođači morati da se usaglase sa novim parametrima kvaliteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.