Da li će diplomatija obuzdati Pjongjang?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2017, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će diplomatija "obuzdati" Pjongjang?

SAD su upozorile da su, ako treba, spremne da upotrebe silu kako bi zaustavile nuklearni raketni program Severne Koreje, ali su istakle da su naklonjenije globalnoj diplomatskoj akciji protiv Pjongjanga, koji prkosi svetskim silama probnim testiranjem balističke rakete koja bi mogla da pogodi Aljasku.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je u sredu uveče, na sastanku Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji koji je hitno održan na zahtev SAD, da akcije Pjongjanga "brzo zatvaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mogućnost diplomatskog rešenja" i da su SAD spremne da odbrane sebe i svoje saveznike, prenosi danas Rojters.

"Jedna od naših sposobnosti počiva na našim značajnim vojnim snagama. Iskoristićemo je ako moramo, ali bismo više voleli da ne moramo da idemo u tom pravcu", rekla je Hejli.

Ona je pozvala Kinu, jedinog značajnog saveznika Severne Koreje, da učini više kako bi obuzdala Pjongjang.

Hejli je rekla i da će SAD predložiti nove sankcije UN protiv Severne Koreje narednih dana i upozorila da će SAD, ako Rusija i Kina ne podrže taj potez, "krenuti svojim putem".

Ambasadorka SAD nije precizirala kakve bi sankcije mogle biti predložene, ali je nagovestila moguće opcije.

"Međunarodna zajednica može da severnokorejskom režimu uskrati značajne izvore čvrste valute. Možemo da ograničimo priliv nafte za njihovu vojsku i oružane programe. Možemo da pooštrimo vazdušna i pomorska ograničenja. Visoke režimske zvaničnike možemo pozvati na odgovornost", navela je Hejli.

U međuvremenu, američki ministar odbrane Džejms Matis je, u jučerašnjem razgovoru sa japanskim kolegom Tomomi Inadom, naglasio "čvrstu posvećenost" SAD odbrani Japana i pružanju "proširenog odvraćanja uz korišćenje američkih kapaciteta u punom obimu", saopštila je portparolka Pentagona Dejna Vajt.

Učinivši značajan korak u svom raketnom programu, Severna Koreja je u utorak testirala interkontinentalnu balističku raketu za koju neki eksperti veruju da može da dosegne do američkih država Aljaske i Havaja, a možda i do američkog severozapadnog Pacifika.

Pjongjang tvrdi da raketa može da nosi veliku nuklearnu bojevu glavu.

Rusija i Kina protiv vojnog rešenja

Zamenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Vladimir Safronkov i kineski ambasador Liu Đeji izjavili su pred Savetom bezbednosti UN da vojna intervencija nije opcija u situaciji sa Severnom Korejom.

"Mogućnost vojne intervencije da bi se rešili problemi Korejskog poluostrva trebalo bi da se izbegnu", rekao je Safronkov u sredu, dodavši da podržavaju ideju da Severna i Južna Koreja pokrenu dijalog i konsultacije.

On navodi da je "neprihvatljivo" da se pokuša ekonomsko "davljenje" Severa i da sankcije neće rešiti problem, prenosi Rojters.

Kineski ambasador Liu rekao je pred savetom da vojna akcija "nije opcija", dodavši da je Kina oduvek bila protiv haosa i konflikta na Korejskom poluostrvu, navodi agencija AFP.

Nakon što je Sever lansirao interkontinentalnu balističku raketu, SAD su zapretile da su spremne da koriste silu "ako moraju" kako bi zaustavili raketni program te zemlje, međutim, SAD su takođe saopštile da preferiraju globalnu diplomatsku intervenciju nasuprot vojnoj operaciji.

Južna Koreja održala vojnu vežbu

Južnokorejski avioni i vojni brodovi ispalili su danas, baražnom vatrom, rakete u vode kod istočne obale, tokom jednodnevnih vežbi s ciljem jačanja borbene gotovosti u slučaju moguće severnokorejske agresije.

Južnokorejska mornarica je saopštila da je u vežbama učestvovalo 15 vojnih brodova, među kojima su razarač težak 3.200 tona, helikopteri i borbeni avioni, prenosi AP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.