Čurug čeka pomoć države

Izvor: Blic, 18.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurug čeka pomoć države

U sobama deset i više kreveta. Oguljeni zidovi. Na podu iscepan linoleum. Na sredini sobe prastari sto. Sve zaudara na urin pomešan s mirisom cigareta. U krevetima sklupčani pacijenti u odelu - ovako izgleda treći paviljon Doma za duševno obolela lica u Čurugu.

Zaposleni se trude koliko mogu da im pruže adekvatnu negu i pomoć, međutim, ni oni nisu svemoćni. Godinama se u ovu ustanovu nije ulagalo, tako da je neophodna hitna obnova doma.

- Pritisak na ustanovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ogroman. Trenutno je u domu 206 korisnika, a svakog meseca dobijemo od 15 do 35 zahteva za smeštaj. Razočarani smo izveštajem Međunarodne nevladine organizacije MDRI u kom se govori o mučenju pacijenata. Zaposleni u ovoj ustanovi daju maksimum od sebe. Mi smo njima i mame i tate - sa žaljenjem izjavljuje Miodrag Mijativić, direktor Doma za duševno obolela lica u Čurugu.

Ministar za rad i socijalnu politiku Srbije Rasim Ljajić posetio je juče ovu ustanovu, kao i Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku i tom prilikom uručio nova ambulantna kola. On je rekao da će već sledeće nedelje u Čurug stići potrebna odeća, obuća i posteljina, a da će rekonstrukcija oronulih paviljona početi na proleće.

- Dugoročna ideja je da se smanji broj štićenika u specijalnim ustanovama i institucijama, a da se radi na njihovoj integraciji u socijalnu sredinu - rekao je ministar.

On je konstatovao da je stanje u ustanovi za duševno obolela lica u Čurugu „jako loše", ali je istakao da nije bilo mučenja i zlostavljanja pacijenata kao što se navodi u izveštaju Međunarodne nevladine organizacije MDRI. Ministar je dodao da je zapanjen činjenicom da niko od predstavnika vlasti nikada nije posetio ustanovu u Čurugu.

U Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku - potpuno druga slika. O 600 štićenika uzrasta od tri do 68 godina brine se više od 280 zaposlenih raznih profila - defektolozi, vaspitači, medicinske sestre, negovateljice. Ministar je rekao da dom u Veterniku treba da bude model kako da osposobimo i druge ustanove ovog tipa u Srbiji. U ovoj ustanovi, pored potpunog i trajnog zbrinjavanja, kao i ublažavanja i otklanjanja posledica u razvoju štićenika, primenjuju se i odgovarajući oblici vaspitanja, obrazovanja i osposobljavanja za razne aktivnosti u skladu s njihovim psihičkim i fizičkim sposobnostima. Tako u domu postoje razne radionice, kao što su radionica za šivenje, vezenje, tkanje. Čak petoro dece iz ove ustanove osposobljeno je za samostalan život.

Domove u Veterniku i Čurugu juče su obišli i predstavnici ambasade Japana, Svetske banke, UN.

Stalni koordinator UN za Srbiju Lesli Klark rekao je da međunarodna javnost treba da bude svesna da je oblast socijalne zaštite u Srbije u fazi transformacije i reformi za koje treba vremena.

Daleko od očiju javnosti

Daleko od očiju javnosti ipak su ostala dva paviljona u Domu u Veterniku u kojima je smešteno oko stotinak dece sa najtežim poremećajima. Ovi pacijenti, prema rečima osoblja ove ustanove, nisu agresivni, ali se na svaku pojavu nepoznatih osoba jako uznemire, pa je to jedan od razloga zašto mediji juče nisu mogli da zavire iza vrata ovih paviljona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.