Crkva u Bašaidu biće obnovljena 2019.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2016, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva u Bašaidu biće obnovljena 2019.

Rekonstrukcija jedne od najviših pravoslavnih crkava u Vojvodini trebalo bi da bude završena za tri godine. Do sada je u uređenje Hrama Svetog Oca Nikolaja u Bašaidu uloženo nekoliko miliona dinara, a radovi su započeti 2013. godine.

Mesna zajednica Bašaid je iz budžeta namenjenog za investicije obezbedila oko dva i po miliona dinara za rekonstrukciju prednjeg dela crkve, dok je Crkvena opština utrošila 900.000 dinara za krečenje i postavljanje oluka.

''Dosta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << toga smo uradili uz pomoć lokalne samouprave i Srpske pravoslavne crkvene opštine, koja je takođe izdvojila deo svojih sredstava. Voljom Božjom i blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa banatskog gospodina Nikanora, započeli smo obnovu hrama i nadam se da ćemo u skorije vreme videti crkvu u svetlom izdanju'', kaže Milenko Savić, paroh bašaidski.

Mesna zajednica Bašaid nije u mogućnosti da sama finansira završetak rekonstrukcije, tako da računaju na pomoć resornog Ministarstva za kulturu i informisanje, kao i od pokrajinskog sekretarijata.

''Mesna zajednica je od sredstava samodoprinosa kupila crep u iznosu od 700.000 dinara, a sadašnje radove finansira Srpska pravoslavna crkvena opština sa više od pet miliona dinara. Treba da se uredi noseći stub apside i da se završi krov, ali će radovi početi na proleće'', veli Zoran Petrović, predsednik Mesne zajednice Bašaid.

Kompletna rekonstrukcija crkve, izgrađene davne 1788. godine, odnosno fasada sa južne i severne apside, kao i završetak izgradnje krova, trebalo bi da bude okončana za tri godine, s obzirom na složenost posla, za koji je neophodno veliko umeće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.