Čonoplja: Etno kuća priča prošlost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2017, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čonoplja: Etno kuća priča prošlost

Etno kuća "Pričajuća prošlost" u Čonoplji otvorena je pre pet godina. Pored izložbenog prostora opremljenog starim nameštajem i predmetima, pomagalima za domaćinstvo i narodnim nošnjama, u etno kući se organizuju radionice starih zanata namenjene edukaciji mladih.

I ove godine, nakon zimske pauze, etno kuća "Pričajuća prošlost" u Čonoplji, otvara vrata posetiocima prvog maja i to sa nesvakidašnjom akcijom kojom pomažu azil za pse u Subotici.

Umesto plaćanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulaznice, posetioci donose pola kilograma hrane za pse ili staro ćebe.

"Mi smo još jednu stvar rekli da, koliko god da hrane i opreme sakupimo, mi ćemo kao domaćini to još poduplati, dakle dodati još toliko za azil!" objašnjava Ferenc Rajčanji.

Prostor etno kuće priča prošlost, navike i običaje ljudi ovog podnevlja mađarskih i bunjevačkih porodica. Predmeti su brižljivo sakupljani i čuvani decenijama.

Jolan Rajčanji, domaćica etno kuće, predstavlja je prostor i eksponate.

"Jako smo ponosni na separator za odvajanje mleka i pavlake koji i danas radi, kao i na narodnu nošnju, oprema za mladu, narodni vez star preko sto godina", navodi.

Domaćin je naročito ponosan na brojne primerke starih alatki koji su korišteni pre više od jednog veka.

"Ima stvari koje su stare i preko sto godina. Između ostalog, imamo stare alate koji su se koristili nekada u vinogradarstvu i proizvodnji duvana", objasnio je Rajčanji.

Jolan Rajčanji svake godine za posetioce organizuje stručne radionice za obuku starih i umetničkih zanata.

"Ove godine akcenat će biti na radionicama za obradu vune", kaže.

Etno kuća je svakodnevno otvorena, posete se najavljuju a akcija prikupljanja hrane i opreme za azil za pse ponavljaće se svakog drugog meseca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.